Ел Паис: Олигарсите държат властта

Ел Паис: Олигарсите държат властта | StandartNews.com

За да не останат много съмнения кой наистина командва в Източна Украйна, нито Киев, нито проруските опълченци, въпреки че и двете страни претендират за това, работници от двете металургични фабрики на "Метинвест", холдинг на олигарха Ринат Ахметов, патрулираха в понеделник около главното управление на милицията в Мариупол. Така започва кореспонденцията на Мария Антония Санчес-Валехо, специален пратеник на испанския в. "Ел Паис" в този град. Точно там, пред сградата на полицията, миналия петък загинаха 9 души и 42 бяха ранени при конфузен епизод, в който във фатален сблъсък влязоха армията и група цивилни.

По настояване на магната Ахметов, който поиска военните да се изтеглят от града, както и направиха, тези екипи на гражданска защита, всеки от който съставен от двама милиционери и осем работници, обикалят по улиците на Мариупол, с население 500 000 души, "за да се избегнат мародерства и да се предотврати всяка провокация, която може да доведе до изблик на насилие". Това обяснява пред изданието работникът Василий Говорукха, в работническа рубашка, пред сградата на милицията, купчина руини, присъщи на Бейрут или Багдад.

40-годишната домакиня Анастасия Волинец е станала свидетел на сблъсъците в петък от съседен блок. "Около 200 въоръжени мъже от армията, от Националната гвардия и активисти от Десен сектор поискаха милицията да се подчини на Киев и да разпръсне проруска манифестация на един от близките булеварди. Милиционерите отказаха и военните ги атакуваха в управлението с картечници и гранати. Сградата се подпали. Престрелката продължи два часа", разказва тя.
И обяснява, че била сигурна за Десен сектор. "Заради украинските знамена, каските, кубинките и униформите... парамилитарни са. Лесно се различават", посочва Волинец.

От началото на военната офанзива срещу проруските бунтовници, завзели две административни сгради, изглежда никой не контролира Мариупол с изключение на пустошта, напрежението и страха. Барикадите, които блокират достъпа до центъра, са в ръцете на люлеещ се под влиянието на алкохол или дрога лумпен, описва ситуацията "Ел Паис". Киев обяви в понеделник, че изтегля армията от Мариупол, "за да се избегне влошаването на ситуацията". Ахметов командва, затова е човекът с най-много власт в Украйна, посочва испанското издание.

(www.elpais.com)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай