Джихадистите постоянно сменят тактиката

Джихадистите постоянно  сменят тактиката  | StandartNews.com

полк. Иван Бояджиев,
експерт по сигурност и антитероризъм

Случилото се в Ница е терористичен акт. Има всички белези за това - много жертви, създаване на паника, което е основната идея на тероризма. В случая виждаме поредната нова идея на Ислямска държава, чиито сценарии стават все по- неочаквани и страшни. Това ме притеснява. Много неща съм преживял, но това, което видях по Си Ен Ен, направо бях потресен. Различното спрямо другите атентати е, че се извършва без взривове, само с камион. Никой не е очаквал такова нещо. Имало е някакво предупреждение до френските служби, че се очакват атаки, но кой е можел да предположи точно такъв терор. Стреснах се още повече от това, че не можах да предвидя такъв момент на атака от ИД, просто за мен беше нещо съвсем ново. И преди съм казвал, че за съжаление ние сме една крачка след терористите, а в Ница крачките май се оказаха повече.

През цялото време, докато вървеше европейското първенство по футбол, се притеснявах да не стане нещо ужасно, но явно службите във Франция бяха взели много сериозни мерки. Сигурно през цялото това време ислямистите са мислели какво да направят и накрая са го измислили. В Ница, точно на празника на Франция.

Когато говорим за позициите на Ислямска държава във Франция, трябва да имаме предвид, че в момента там има между 4,5 млн и 5 млн северноафриканци. Това е нещо страшно. Те са с френски паспорти, от 10-12 години живеят в гетата около големите градове. И когато видят какъв стандарт на живот имат другите хора, искат веднага да имат същите екстри, но няма как, защото нямат образование. На тях им е почти вродено да не учат и да не се развиват. Съответно те са изхвърлени от редиците на обществото. Връзката на новите имигранти с Ислямска държава е много по-тясна. И оттук ще берем най-много ядове. Макар че досега тези, които са в Европа, са второ и трето поколение мигранти. Каквото и да направим като превантивни мерки срещу терора, все ще бъде малко сега. Затова, дано Господ да ни пази.

Единственото, което може да се направи, е профилактиката. Предварително да се работи много. За тази цел трябва агентура. Тук трябва да се намеси и гражданското общество. Без помощта на гражданите службите за сигурност не могат да свършат работа в борбата срещу престъпността и тероризма. Превъоръжаването няма да помогне в борбата с тероризма. Това са различни неща.

Такъв акт не може да се предвиди, трудно е по външен вид да познаеш терориста. При джихадистите законът на Аллах е такъв, че те искат смъртта си, тъй като в оня свят горе ще бъдат много добре поставени, ако са убили християни. Докато нас ни е страх от смъртта. Затова джихадистите казват: ние ще победим, защото нас не ни е страх от смъртта.

Това няма да е последният атентат в Европа, а началото на нова вълна от терор. Може да очакваме напълно различни прийоми - от камикадзета до единаци. Терорът в Ница обаче със сигурност не е акт на вълк единак. Това е заблуждение, което хвърля службите за сигурност в грешна посока. Не може такъв атентат да се организира от един човек.

В крайна сметка винаги трябва да помним, че терористите не се превъзпитават, а унищожават. Тая френска прочута толерантност се обърна с обратен знак срещу тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай