Дубльори за вота

Дубльори  за вота  | StandartNews.com

В досегашните местни избори най-вървежна беше формулата независим кандидат, зад който се нареждаха цял файтон подкрепящи го партии и коалиции. И накрая всеки се броеше за победител. С други думи с един куршум (кмет) много зайци (партии). Всички бяха доволни, а кметът се отблагодаряваше и балансираше между всички подкрепили го формации със сложни игри в местния парламент. Там, където някои солидни градоначалници успяваха да извъртят по няколко мандата, се стигаше до ситуацията не партиите да излъчват кандидати, а безспорният кмет да си подбира кои политически сили да застанат под знамето му. Изобщо "независим кмет" беше сладка формула, която можеше да помири на място ниво партии, които в национален план бяха повече от заклети врагове. Големите партии пък имаха шанса да заложат на няколко играчи в изборната гонка, за да не останат на сухо.

Сега обаче от ГЕРБ отрано заявиха, че в предстоящия вот не приемат формулата за независими кандидат-кметове, защото не става ясно

от кого всъщност са зависими независимите

Затова навсякъде управляващите посочват своите фаворити. Въпросът е, че на някои места може да се стигне и до негласни дубльори на номинираните гербери. Като например в Пловдив и Варна, където се родиха неочаквани интриги преди старта на предизборната кампания. В града под тепетата изненадата дойде с издигането на отлъчения от ГЕРБ депутат и бивш губернатор Здравко Димитров-Зико, който ще мери сили с действащия градоначалник Иван Тотев.

Любопитното е, че Димитров не обелва лоша дума за големите шефове в ГЕРБ, дори и за самата партия. Тезата му е, че вижда грешки в кметуването на Тотев и затова се смята за негова по-добра алтернатива. Като не крие, че разчита да дръпне много от гласовете на герберите под тепетата. Въпросът е, че дори изненадата да се случи и Димитров да надвие Тотев, това няма да е голяма драма за ГЕРБ. Просто Борисов и Цветанов ще трябва да го припознаят като свой в европейската столица на културата.

Малко по-различна е ситуацията във Варна, където също се появи влиятелен независим играч. Данаил Папазов е популярна фигура в града - капитан, дългогодишен шеф на пристанището и за кратко транспортен министър в кабинета "Орешарски". В инициативния комитет, подкрепящ неговата кандидатура, влязоха десетки авторитетни варненци от различни съсловия и партии. В морската столица ГЕРБ разчита на младия, трупащ бързо точки градоначалник Иван Портних и ще направи всичко възможно за неговия успех. И тук обаче Папазов

има възможността да се озове на балотажа

ако успее да надвие подкрепената от БСП бивша здравна министърка Анелия Клисарова. В полза на независимия кандидат работи и обстоятелството, че от години варненската организация на червените се върти в перманентен конфликт на областно и общинско равнище. Реформаторите още не могат да се самоопределят, а част от сините партии вече застанаха зад Портних. При това положение не е изключено звездата на Данаил Папазов да изгрее в суматохата и той да се състезава на втория тур с настоящия градоначалник.

И в морския град възможен пробив на независимия кандидат няма да бъде болка за умиране на ГЕРБ. За Данаил Папазов не е известно да е политически обвързан и спокойно може да бъде припознат от управляващата партия или поне да наложи добър работен режим с нея. Ако сюрпризите във Варна се материализират, можем да станем свидетели на неочакван обрат, при който се оказва, че ГЕРБ се е обзавел с дубльор в Пловдив, а във Варна ще трябва да се постарае да приласкае независим кмет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай