Другарски огън от 1997 г. досега

Другарски огън от 1997 г. досега | StandartNews.com

БСП се промени много след Десети ноември. Някои неща обаче не са подвластни на времето. Като конспирацията срещу своите вътре в столетницата, която често избива в другарски огън в гръб.

Утре се навършват 21 години от деня, в който България се размина с гражданска война.
На 4 февруари 1997 г. Николай Добрев върна мандата за съставяне на ново правителство на БСП и така спаси страната от улична саморазправа между протестиращите и властта. До революционната ситуация се стигна след управлението на кабинета на Жан Виденов, допуснало фалит на банките и хиперинфлация през 1996 г. Тогава се инициират и промените в закона за приватизацията и работническо-мениджърски дружества (РМД) с който да се приватизират държавните предприятия стават факт. Да, приватизация, замислена в полза на работника, на обикновения човек, но изродила се в откровена кражба именно от народа.

Преди 21 години мнозина съпартийци скочиха срещу Николай Добрев, че е предал без кръв властта на СДС. Нищо, че така България се спаси от жестока трагедия, която изправя българи срещу българи. Добрев обаче трябваше да чуе някои от най-тежките думи именно от своите.

Традицията част от социалистите да се опитват да разпъват на кръст лидерите си оцеля и досега. Поредният пример дойде и с атаката срещу Корнелия Нинова за нейното участие в приватизацията на външнотърговското дружество "Техноимпекс" по времето на кабинета "Костов". Темата стана любима на ГЕРБ, който не спира опитите да уязви най-сериозния си опонент в парламента, но разбира се е добре продължена и от някои "другари" в БСП.

Безспорно ползването на РМД-та като схема за разграбване се развихри по времето на Костов, но нима тези другари, които днес размахват пръст, бяха толкова яростни тогава и през годините, колкото настървени са днес срещу собствения си лидер?

Горчивата истина е, че политиците от онова време направиха тази приватизация и всички имат вина - едните с това, че са я реализирали, а другите с това, че не са успели да противодействат. И днес няма случай, в който да не се напомнят престъпленията на БКП и това, че ръцете на комунистите са оцапани с кръв. Има само една причина днес това да не се твърди по адрес на социалистите от БСП и тя се казва Николай Добрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай