Долу ръцете от стюардесите

Или защо царските приятели нямат право да хулят българската авиокомпания

Долу ръцете от стюардесите | StandartNews.com

Богопомазан гост на Симеон Сакскобургготски се изнервил, защото полетът на "България ер" се забавил от Мадрид заради жегите. Решил да напомни, че е от кралски произход, написал кърваво писмо, което пресслужбата на бившия премиер изпратила светкавично до всички медии. Ако в него този човек разказваше неволите си от загубения половин ден и багаж, сигурно всички с две ръце щяха да го подкрепят. Всеки е преживял поне веднъж този кошмар и то не само с тази авиокомпания. Финалът на писмото обаче буди истинско недоумение. Там близкият, но анонимен приятел на царя разкрива бъдещите си намерения - да поиска от министър Лиляна Павлова този срамен за България авиопревозвач да не кара други височайши гости от Брюксел, които ще идват у нас по време на европредседателството догодина.

Защо "България ер" е така недолюбвана от царското семейство? Да не би да е отказала отстъпки за гостите на шумно отпразнувания наскоро 80-годишен юбилей, или пък царските наследници

изненадващо са започнали да харесват лоукост компаниите?

Ако царят е оставил на борда добрите си обноски, то едва ли е забравил какво завари още в първите си дни на управлението като министър-председател - един израелски пишман инвеститор, на когото Иван Костов бе харизал за жълти стотинки БГА Балкан. Една от най-скандалните приватизации на прехода позволи на Гад Зееви да разпродаде за нула време самолетите, слотовете, активите на компанията. Да потъпка достойнството на стотици пилоти, стюардеси, екипажи, които години наред излитаха и кацаха с българския флаг от Банкок до Ню Йорк и от Йоханесбург до Хелзинки. И най-накрая, същият този израелец, осъди България за далаверите си. Ирония на съдбата е, че именно приятелите на царя днес хулят националния ни авиопревозвач. Защото именно кабинетът на Сакскобургготски положи огромни усилия да възкреси авиацията ни от пепелта, която остана от гордия някога "Балкан".

И вече повече от 10 години имаме национална авиокомпания, за разлика от други европейски страни. Нямат право точно тези анонимни царски приятели да хулят българската авиокомпания, колкото и кусури да има тя. Защото са много далече както от авиацията, така и от България. Те дори не знаят, че любимата им испанска компания - Иберия, не лети до София, а е предоставила правата си по линията именно на "България ер" със специален договор за партньорство (Codeshare). Така, както са го сторили и могъщи авиокомпании като "Аерофлот", "КЛМ" и "Алиталиа". Излиза, че големите авиокомпании имат пълно доверие на "България ер", но височайшите гости на бившия премиер и още по-бивш цар - нямат! Ясно е, че забавянето на полета на "България ер" в подробно описания полет от Мадрид е било доста неприятно. Но не само за тях. Какво е можел да направи капитанът на нашия самолет, за да спре жегата,

Да охлади полосата за излитане ли?

"Самолетът беше неудобен, стар и най-вече - тесен", пишат синьокръвните мадридски приятели на бившия лидер на НДСВ. Сигурно е така, те са кралски особи, обичат лукса. Но, за съжаление, това е България, не Британия. И въпреки това авиопаркът на "България ер", колкото и малък да е той, се състои от най-съвременните самолети - 3 - "Еърбъс А320", 2 - А319, и 4 бразилски машини "Ембраер-190" - същите, които красят авиофлота и на мощни авиокомпании като "Бритиш еъруейз", "Ер Франс" и др. Истината е, че с тези само 9 самолета "България ер" превозва средногодишно над 1 млн. пътници по редовни линии и още около 300 хил. - с чартъри, при среден лоудфактор (б.а. - заетост на седалките) 83% - съпоставим с големите авиокомпании, от които никой не се оплаква!

И накрая - храната на борда на самолета не била хубава. Вярно е. Няма шампанско, няма черен хайвер. Но затова са чартърите с компаньонки. И точно тези услуги са добре познати на приятелите на царските приятели. Затова, долу ръцете от стюардесите!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай