Докладът е написан така, че ще го забравим бързо

Докладът е написан така, че ще го забравим бързо | StandartNews.com

Тихомир Безлов,
Център за изследване на демокрацията

Докладът на Европейската комисия за България е традиционен и не се отличава от предишните през изминалите 9 години. Той обикновено е много внимателно политически написан текст, в който има и откроени позитивни неща, и критики, а накрая завършва с препоръки. Интерпретациите му зависят от гледната точка. На едни им се привижда много критичен доклад, а на други - доста критичен. Трябва да търсим баланса. Трудно може да се оцени обективно докладът, тъй като е изключително балансиран. Направих опит на първо четене да сравня кое е повече в него - позитивното или критичното, но слагайки плюсчета и минуси, накрая получих равен брой. Явно при писането му е следено да няма преобладаваща оценка в него и да натежава в някоя от двете посоки.

Очевидно най-много се засяга проблемът с правосъдието. Фокусът е върху последните скандали у нас, започвайки със случая "Янева-Ченалова", проблемът с вътрешните сътресения във Висшия съдебен съвет и намесата в работата им. Освен критиките след това, разбира се, са посочени и позитивни промени като опитът да се реши проблема с натовареността на съдиите, отчитането на съдебната власт и т.н. Няма някаква особена разлика от предишни доклади или дисбаланс. Очаквах да е така и щях да съм много изненадан, ако докладът не беше такъв политически документ. Проблемът с препоръките в доклада е, че те обикновено са събрани от самите наши държавни институции и неправителствени организации. Всичко събрано в доклада общо взето е същото като това, което си говорим във вътрешните дискусии - безпристрастно разследване на корупцията по високите етажи, прозрачност и последователност в решенията на ВСС и т.н.

Наблюдавам особено политическо позициониране спрямо искането за оставка на ВСС. От една страна, ГЕРБ и Реформаторският блок поискаха съдебното правителство да се разпусне, а Патриотичният фронт обявиха, че са против такова искане. АБВ не са коментирали нищо по въпроса. А правителството каза, че няма да иска оставка и се разграничи от подкрепящото го мнозинство. Такива различия възникнаха при това в рамките на един ден !

Като цяло ефект от доклада на Еврокомисията няма да има. Ще стане както обикновено - ще го коментираме ден-два и после никой няма да се сеща какво пише в него. Не мисля и че опозицията ще се опита да използва доклада на ЕК, фокусът ще е здравната политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай