Четвъртък,

Докато не падне Асад, ще има заплаха

От: Failed to load user -
1856
Докато не падне Асад, ще има заплаха
A
A
A

Соломон Паси, бивш външен министър

Голямата опасност за България би бил продължаващият терор, упражняван от Башар Асад върху сирийския народ, а не включването ни във военната операция в Сирия. Трудно е да се пресметне потенциалният брой емигранти, които биха напуснали държавата си, защото са прогонени от собствения си президент.

В момента има около половин милион сирийски емигранти в Турция и е много вероятно при достатъчно дълга агония на режима този брой дори да се увеличи четири пъти.

Естествено е една голяма част от тези бежанци да се насочат към Западна Европа през България или направо да останат у нас. Така че от гледна точка на бежанския натиск, в наш интерес е час по-скоро да бъде отстранен от власт Асад и в Сирия да бъде изградено едно нормално демократично общество. Разбира се, международната коалиция, която се нагърби с тази задача, трябва да си извлече поуките от целия опит през последните 23 години по освобождаването на Кувейт, Косово, Афганистан, Ирак и Либия. Смятам, че България като държава, която е в непосредствена близост до Сирия, е една от най-заинтересованите страни операцията да бъде максимално успешна и изпълнена в минимални срокове.

Затова е съвсем естествено страната ни да допринесе със собствени сили и военни средства в тази операция. Ние предоставихме през 2001 - 2003 г. временни военни бази за операциите в Афганистан и Ирак, а след това изградихме със САЩ и постоянно действащи българо-американски военни съоръжения, които се предвижда да бъдат активирани именно в подобни случаи. Така че, без България да има претенцията да има водеща роля в този конфликт, тя ще очаква да бъде активен член на НАТО и ЕС, като участва активно в операцията, допринасяйки за формиране на консенсуса в евроатлантическото семейство. Страната ни може да се включи по различни начини, но преди всичко трябва да се знае какъв точно ще бъде характерът на военната операция - дали тя ще включва само въздушни удари, или и друг вид военни действия.

Едва след като имаме такава яснота, ще изберем начина, по който да вземем участие. Разбира се, един универсален начин, по който може да се включим, е чрез мобилизиране на българския военномедицински потенциал.

Досега той неведнъж е доказвал своята изключителна ефикасност в международни военни действия. Сигурността на България не зависи от евентуалното включване или невключване във военната операция, а от оставането или неоставането на власт на Башар Асад. Защото опитът показва, че терористите обичат слаби и плашливи цели - да атакуват болници, детски градини, метро, влакови композиции, спирки и гари. Те отбягват военните цели за свои мишени и точно затова участието или показването на военна сила не е това, което изостря апетита им. България бе атакувана в Сарафово от "Хизбула" не поради политически причини, а защото имаше слабо звено в националната ни сигурност. Терористите атакуват най-разнообразни държави с различни политически и религиозни изповедания. Затова ответна реакция срещу страната ни може да има не защото България е участвала или не в някаква военна операция, а защото мерките, които ние сме предприели, позволяват или не позволяват атака.

 


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички