Докато не падне Асад, ще има заплаха

Участието във военната операция не увеличава риска за България

Докато не падне Асад, ще има заплаха | StandartNews.com

Соломон Паси, бивш външен министър

Голямата опасност за България би бил продължаващият терор, упражняван от Башар Асад върху сирийския народ, а не включването ни във военната операция в Сирия. Трудно е да се пресметне потенциалният брой емигранти, които биха напуснали държавата си, защото са прогонени от собствения си президент.

В момента има около половин милион сирийски емигранти в Турция и е много вероятно при достатъчно дълга агония на режима този брой дори да се увеличи четири пъти.

Естествено е една голяма част от тези бежанци да се насочат към Западна Европа през България или направо да останат у нас. Така че от гледна точка на бежанския натиск, в наш интерес е час по-скоро да бъде отстранен от власт Асад и в Сирия да бъде изградено едно нормално демократично общество. Разбира се, международната коалиция, която се нагърби с тази задача, трябва да си извлече поуките от целия опит през последните 23 години по освобождаването на Кувейт, Косово, Афганистан, Ирак и Либия. Смятам, че България като държава, която е в непосредствена близост до Сирия, е една от най-заинтересованите страни операцията да бъде максимално успешна и изпълнена в минимални срокове.

Затова е съвсем естествено страната ни да допринесе със собствени сили и военни средства в тази операция. Ние предоставихме през 2001 - 2003 г. временни военни бази за операциите в Афганистан и Ирак, а след това изградихме със САЩ и постоянно действащи българо-американски военни съоръжения, които се предвижда да бъдат активирани именно в подобни случаи. Така че, без България да има претенцията да има водеща роля в този конфликт, тя ще очаква да бъде активен член на НАТО и ЕС, като участва активно в операцията, допринасяйки за формиране на консенсуса в евроатлантическото семейство. Страната ни може да се включи по различни начини, но преди всичко трябва да се знае какъв точно ще бъде характерът на военната операция - дали тя ще включва само въздушни удари, или и друг вид военни действия.

Едва след като имаме такава яснота, ще изберем начина, по който да вземем участие. Разбира се, един универсален начин, по който може да се включим, е чрез мобилизиране на българския военномедицински потенциал.

Досега той неведнъж е доказвал своята изключителна ефикасност в международни военни действия. Сигурността на България не зависи от евентуалното включване или невключване във военната операция, а от оставането или неоставането на власт на Башар Асад. Защото опитът показва, че терористите обичат слаби и плашливи цели - да атакуват болници, детски градини, метро, влакови композиции, спирки и гари. Те отбягват военните цели за свои мишени и точно затова участието или показването на военна сила не е това, което изостря апетита им. България бе атакувана в Сарафово от "Хизбула" не поради политически причини, а защото имаше слабо звено в националната ни сигурност. Терористите атакуват най-разнообразни държави с различни политически и религиозни изповедания. Затова ответна реакция срещу страната ни може да има не защото България е участвала или не в някаква военна операция, а защото мерките, които ние сме предприели, позволяват или не позволяват атака.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай