Петък,

Де е на Странджа баир гората

От: Администратор -
3704
Де е на Странджа баир гората
A
A
A

Любен Петков, журналист и писател

От синия екран на телевизора ни обясняват, че нищо лошо не се случва и не се е случило на гората в Странджа. Странджанци обаче знаят за неразплетената мафиотска мрежа от несменяеми властници, партийни централи, техни помагачи и безсъвестен дребосък за парчето хляб.

От векове, и най-вече през последните десетилетия на комунистическия режим и в годините на псевдодемокрацията, от отечествените гори - безценното богатство, дарено ни от Господ, пълнят банковите сметки на невидими за народа ни лица под закрилата на държавни институции. В моята планина, освен белязани с нарочен знак тук-там вековни дъбови исполини, никъде вече няма да видите на Странджа баир вековните дъбови и букови гори. В паметта ни самотно отеква стихът на поета: "На Странджа баир гората". Без защита, с прерязано гърло, странджанският човек бяга от родната планина. Като от чума. Нито едно училище в Странджа не отваря вратите си. Пусти са училищата, читалищата, църквите, градени с любов и надежда. Но пък съскането на похотливи и ненаситни резачки, както гърмежи и бръмчене на мощни джипове на новоизлюпени "величия" подир незащитения дивеч - не секват.

Най-сетне, да не повярва човек, сечта е спряна. На нароили се горски стопанства вратите са залостени. И устите. Докога? Предложение има за контролни комисии, които да установят настоящото дередже на горите, както и щетите, нанесени под закрилата на управниците ни - бивши и сегашни. Само че в тези контролни комисии да не бъдат включени хора от неразплетената мафиотска мрежа, а единствено експерти и природозащитници, от чийто глас властниците се плашат или се правят на глухи. Тогава може би ще бъде закрит и специалният кей на бургаското пристанище, където се товарят кораби с трупи и дърва от изсечените гори за съседните държави, чиито дървообработващи фабрики работят на пълни обороти за разлика от нашите, отдавна в дълбок сън или в ликвидация.

И виновните за изсичане на горите - бивши и днешни босове от мафиотската мрежа - властници, областни управители, кметове, шефове на стопанства и техни помагачи, да бъдат съдени, макар странджанци да не вярват на правосъдието, но поне да ги видят изправени на подсъдимата скамейка.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com