Де е на Странджа баир гората

Де е на Странджа баир гората | StandartNews.com

Любен Петков, журналист и писател

От синия екран на телевизора ни обясняват, че нищо лошо не се случва и не се е случило на гората в Странджа. Странджанци обаче знаят за неразплетената мафиотска мрежа от несменяеми властници, партийни централи, техни помагачи и безсъвестен дребосък за парчето хляб.

От векове, и най-вече през последните десетилетия на комунистическия режим и в годините на псевдодемокрацията, от отечествените гори - безценното богатство, дарено ни от Господ, пълнят банковите сметки на невидими за народа ни лица под закрилата на държавни институции. В моята планина, освен белязани с нарочен знак тук-там вековни дъбови исполини, никъде вече няма да видите на Странджа баир вековните дъбови и букови гори. В паметта ни самотно отеква стихът на поета: "На Странджа баир гората". Без защита, с прерязано гърло, странджанският човек бяга от родната планина. Като от чума. Нито едно училище в Странджа не отваря вратите си. Пусти са училищата, читалищата, църквите, градени с любов и надежда. Но пък съскането на похотливи и ненаситни резачки, както гърмежи и бръмчене на мощни джипове на новоизлюпени "величия" подир незащитения дивеч - не секват.

Най-сетне, да не повярва човек, сечта е спряна. На нароили се горски стопанства вратите са залостени. И устите. Докога? Предложение има за контролни комисии, които да установят настоящото дередже на горите, както и щетите, нанесени под закрилата на управниците ни - бивши и сегашни. Само че в тези контролни комисии да не бъдат включени хора от неразплетената мафиотска мрежа, а единствено експерти и природозащитници, от чийто глас властниците се плашат или се правят на глухи. Тогава може би ще бъде закрит и специалният кей на бургаското пристанище, където се товарят кораби с трупи и дърва от изсечените гори за съседните държави, чиито дървообработващи фабрики работят на пълни обороти за разлика от нашите, отдавна в дълбок сън или в ликвидация.

И виновните за изсичане на горите - бивши и днешни босове от мафиотската мрежа - властници, областни управители, кметове, шефове на стопанства и техни помагачи, да бъдат съдени, макар странджанци да не вярват на правосъдието, но поне да ги видят изправени на подсъдимата скамейка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай