Държавна делегация в Русия, за да спасим лятото

Държавна делегация в Русия, за да спасим лятото | StandartNews.com

Липсата на братушки в курортите няма как да се компенсира

Георги Щерев, председател на Съюза на хотелиерите в курорта Златни пясъци

От анализите, които направихме на проведената среща миналата седмица при заседанието на икономическата комисия в парламента, останахме с убеждение, че няма да се предприемат сериозни мерки, които поне частично да намалят очертаващите се загуби през настоящия летен сезон, особено на руския пазар.

За нас този пазар е от изключителна важност, тъй като той заема съществен дял от туристическия поток към България. Според данните на Националния статистически институт през миналата година страната ни е посетена от 656 454 руски граждани. И ако тази година позволим сериозното намаление на броя руски туристи, то занапред това намаление ще се мултиплицира и ще доведе до още по-голям отлив. За съжаление големият спад на руски туристи трудно би се компенсирал от каквито и да са оптимистични данни за увеличение на проявен интерес от други пазари, които бяха представени на срещата. А именно повече туристи от Гърция, Литва и Латвия например.

Държа да отбележа, че основата на развитието на туризма в България е морският ваканционен туризъм, който, както знаете, заема съществен дял от туристическата индустрия и има огромен социален ефект и влияние върху икономиката на страната. Имайки предвид изказванията на някои политици по време на срещата, ние сме съгласни, че трябва да развиваме многообразието от видовете туристически възможности, които можем да предлагаме като дестинация. И това наистина е така, имаме много дадености за различни продукти. Но те могат единствено и само да надграждат основата на туристическия бранш - морския ваканционен туризъм. А не развитието им да не бъде за сметка на пренебрегване на ваканционния туризъм. Разбира се, че трябва да се търсят възможности за високодоходен туризъм, но в никакъв случай той не би имал този социален и икономически ефект като морския ваканционен туризъм.

Според мен и представителите на Съюза на хотелиерите в Златни пясъци считаме за най-реалистично за активирането на руския пазар да се намери политическа воля и да се организира делегация на парламентарно и/или правителствено ниво, която в близко време да посети Русия. За да засвидетелства уважението към руския народ и традициите между двата народа и да се опита доколкото е възможно да промени негативните икономически отношения между двете страни вследствие на политиката, наложена във връзка със санкциите срещу Русия. Руските туристи харесват нашата страна, условията тук, но заради политическата ситуация няма да почиват у нас. От контактите, които имаме с руската държава, се разбира, че те държат на България като туристическа дестинация, но липсата на уважение води до тези негативни резултати.
Пратили сме писмо до председателя на комисията по икономическа политика в парламента Петър Кънев с искане да бъде договорена подобна делегация на високо ниво до Москва. Всички останали мерки не биха имали такъв ефект, каквото едно държавно посещение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай