Държавата пречи на качественото обучение

Държавата пречи на качественото обучение | StandartNews.com

Информацията за спрения ранен прием след четвърти клас в математическите гимназии, която изтече в медиите, показва, че като че ли депутатите в комисията по образование може би не са разбрали предложението. Доколкото знам, то не е прието, тъй като има голям брой въздържали се. Сега чрез Съюза на математиците коментирахме вчерашното решение и се надявам все пак и обществеността, и народните представители да разберат мотивите, с които искаме този прием.

Има три направления, в които се заблуждава общественото мнение. Едното е, че става дума за ранен прием директно в гимназиите. Че учениците ни, които сега бъдат приети в пети клас, вече са приети и в гимназията и не се налага да кандидатстват повторно. Всъщност децата учат на територията на училището, но не продължават автоматично в гимназиалния етап, а държат изпит наравно с останалите си връстници. Друг е въпросът, че на практика след седми клас те нямат проблеми с кандидатстването.

Втората голяма заблуда е, че става дума за профилирана подготовка. За n-ти път повтаряме, че в прогимназиалния етап от пети до седми клас учениците се обучават по учебния план на общообразователните училища. Биха ни попитали "Тогава защо пледирате за прием от пети клас?" Ами за да попаднат в конкурентна, ускоряваща интелектуалното им развитие среда. По всички предмети, не само по математика. От тези няколко десетки деца се очаква да се появят бъдещите ядра на отборите по всички науки, не само по математика. И тук има нещо много важно - МОН има една програма "С грижа за всеки ученик", която лимитира на 5000 лева парите за подготовка на олимпийци, независимо колко ученици са отишли на национален кръг. Тези средства, които учениците от гимназията "заработват" с успехите и медалите си, ние ги реинвестираме в подготовката от пети до седми клас. И тук стигаме до третата заблуда - че сме приемали ученици от пети клас, за да си увеличим делегирания бюджет. Пълни глупости! Напротив - стандартът за издръжка на децата от пети до седми клас е като на всяко основно училище в страната. А за да ги докараме до олимпийско ниво, ние на практика доплащаме, защото ги занимаваме в събота в допълнителни форми на обучение.

В момента ние пишем до Народното събрание и до министъра на образованието един изричен текст - дано да разберат за какво става дума. Нямаме нищо против този над тридесетгодишен опит, който имаме, да се разпростре и в други профилирани гимназии, въпреки че тази идея не излезе от нас. Ние твърдим, че това, което правим, е полезно за обществото.

Всички проекти за училищни закони в началото започват с една декларация, че държавата полага грижи за откриване и създаване на условия за развитие на талантите в различни области. Е, нали ние точно това правим! А успоредно с това ни казват "Не го правете". Аргументите на масовите училища против тази идея са свързани с това, че им вземаме децата. Добре - предложихме начина на приемане в тези паралелки да се регулира с подзаконов акт на Министерството на образованието. Да напишем заедно наредба, че примерно се приемат деца с успехи от състезания, защото такива има още от втори клас. Второ, регионалните инспекторати да регулират и броя на паралелките, за да не се получава залитане към по-висок прием. Говорим за една или две паралелки. Ние в Математическата гимназия във Варна винаги сме приемали по две. Когато това нещо се прави по един добросъвестен и професионален начин, не дава отражение върху броя на учениците в масовото училище.

Добре, нямаме как да ги готвим за олимпиади и състезания. Не можем да ги готвим и в платени форми, защото в закона е записано, че това е конфликт на интереси. Държавата не субсидира тази дейност. Законът също казва "Няма да се занимавате с това". Ами ние ще я докараме дотам, че това, което се случва след средно образование - младите хора да бягат от страната, вече ще започне да се случва и след основното училище. Ще тръгнат да търсят не само висше образование навън, а и качествено средно. Ако това е политиката, да се съберем и да кажем - следващата година няма да залагаме извънкласни форми. Съсредоточаваме се върху средното ниво на учениците, влизаме в час, излизаме, гледаме си качествено уроците и не готвим никакви олимпийци. Пълният абсурд е в това да искаш да обучаваш по-качествено една група млади хора, а държавата да казва "Не е добре да го правиш!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай