ДАНС е фабрика за скандали

След всеки шефовете се сменят, но течът на компромати не секва

ДАНС е фабрика за скандали | StandartNews.com

София. Има ли "къртица" в Държавната агенция "Национална сигурност"? Въпросът стана актуален, след като главният прокурор Сотир Цацаров директно посочи агенцията като източник на анонимния сигнал на "достойни прокурори". В мейла, разпратен до различни редакции, "магистратите" се жалват, че са притискани покрай разследването за бюлетините, открити при акция на ДАНС и прокуратурата в печатница "Мултипринт" в Костинброд.

"Достойните" са прикачили 4 факсимилета от два сигнала за готвени манипулации на вота, подписани от Мая Манолова от БСП, постановление за образуване на разследване за престъпление по служба, както и снети на 10 май обяснения от шефа на "Мултипринт" Йордан Бончев за това, че намерените бюлетини са технологичен брак. "До настоящия момент тези документи не са се намирали в прокуратурата, те пристигнаха при прокуратурата преди половин час. Дотогава се намираха в ДАНС, извършваща проверката", обясни Цацаров вчера по обед. А изявлението му предизвика спешна вътрешна проверка в службата със заповед на шефа й Константин Казаков.

Терористи и мафиоти ли лови ДАНС или е фабрика за компромати? След 6-годишна история, пълна със скандали, въпросът започва да звучи риторично. При "раждането" си през 2008 г. службата бе орисана от тогавашния премиер Сергей Станишев като "българското ФБР, което ще се бори с престъпността и корупцията по високите етажи на властта". Тогава в секретната структура се вляха Национална служба "Сигурност", военното контраразузнаване и финансовото разузнаване. Петко Сертов оглави ДАНС, взе си за съветник Алексей Петров.

Службата получи оперативни функции - арести, обиски, претърсвания, собствено подслушване и следене. Големите очаквания обаче започнаха да се разминават с действителността още от първата акция на службата в "Кремиковци", която трябваше да разкрие грандиозни икономически престъпления, но излезе ялова. След това ДАНС беше в основата на разследването срещу Дамбовците, които уж изнасяха скрап от завода.
В отпадъците от 10-те задържани камиона обаче, се оказа, че има една-единствена кабина от кран.
В съда и тази грандиозна операция се сгромоляса През 2009 г. тогавашният премиер Бойко Борисов заяви по Нова телевизия, че "ако излезе, че ДАНС е била създадена само да генерира скандали и да създава проблеми, може и да бъде закрита".

Поводът за гнева му бяха изтеклите 9 секретни преписки, които Алексей Петров даде на Борисов и заради които бившият премиер Сергей Станишев отиде на съд по-късно. 3 г. по-късно ДАНС се оказа на мушката и на вицето Симеон Дянков. "В МВР трябва да се разделят на структури, а ако ДАНС се закрие, ще е по-добре за страната", бяха думите на бившия финансист номер 1.

Българското ФБР обаче оцеля. Напук на скандалите, както и на реформите и съкращенията. След 2009 г. ДАНС влезе в миманса - дейността й беше неглижирана от управляващите. Бюджетът й бе орязан драстично, заплатите паднаха двойно. Още в началото на 2010 г. слухове за орязването на функциите на родното ФБР и прехвърлянето им към служби в МВР бе причина за листопад от оставки. Заговори се, че едва ли не има план за обезличаване на контраразузнаването за сметка на главна дирекция "Борба с организираната престъпност". Дори се твърдеше неофициално, че може спецагенцията отново да се върне в МВР, където преди години се намираше контраразузнаването. Много от служителите напуснаха, изплашени че няма да вземат полагащите им се 20 заплати. Впоследствие това се оказа кьорфишек и може би опит да бъдат разчистени бивши служители на ДС, които все още бяха на позиции там.

Въртележка имаше и за шефовете. Обикновено ги сменяха след скандали, но пък после ги чакаше лъвски скок в кариерата. Само година удържа на поста първият шеф на службата Петко Сертов. На 1 август 2009 г. той подаде оставка като председател на ДАНС и стана консул в Гърция. Два месеца и половина по-късно обаче министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще го отзове след медиен скандал около доклад на ДАНС. Затова пък на 17 февруари 2011 г. със заповед на Борисов Сертов беше назначен за зам.-директор на БОРКОР - центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет. Оттам Сертов изненадващо си тръгна тази година.

Възход и падение беляза и кариерата на втория шеф в ДАНС - Цветлин Йовчев. Той бе назначен по времето на ГЕРБ, но в разгара със скандала с изтеклите СРС-та за Мишо Бирата и шефа на Агенция "Митници" Ваньо Танов хвърли оставка. Когато я приемаше, Бойко Борисов го обяви за добър експерт, но "недобър началник" и каза, че ще му търси друг пост в държавата. Така и стана. Борисов го покани в политическия си кабинет като съветник по въпросите на националната сигурност, а през 2011 г. стана началник на кабинета на излъчения от ГЕРБ президент Росен Плевнелиев.

Така и не стана ясно кой пое отговорността за скандала "Тановгейт" с изтеклите записи. А през април т.г. Йовчев изненадващо подаде оставка. "Имам лични проекти, които не мога да съвместя с длъжността началник кабинет на президента. Те са все още в начална фаза и не бих желал да споделям повече информация. Мога само да кажа, че не са свързани с политика", лаконичен бе Йовчев. Не е ясно дали бившият шеф на ДАНС е осъществил проектите си и как, защото оттогава не желае да общува с журналисти.

Скандалите не подминаха и друга емблематична фигура в агенцията - бившия зам.-шеф Иван Драшков. Той бе уволнен от ДАНС през октомври 2008 г. в разгара на скандала около сайта "Опасните" и подслушването на журналисти и политици в рамките на делото "Галерия". Отстраняването му бе съпътствано от друг скандал, свързан с брат му - Петър Драшков, който бе замесен в незаконно прехвърляне на общинска собственост в София. В публичното пространство излязоха и информации, че 25-годишният син на Иван Драшков е собственик на жилищен комплекс със 160 апартамента.

Година след напускането си обаче Драшков се върна на бял кон на работа в ДАНС, след като бе възстановен на поста от Върховния административен съд. И през тази година ДАНС се оказа в епицентъра на политически скандал. Незнайно как от службата изтече разработката "Буда" която сочи Бойко Борисов за информатор на службите на организираната престъпност през 90-те. Оказа се, че папката е манипулирана, но така и не излезе цялата истина около опитите експремиерът да бъде вербуван. А "Буда" потъна, удавена от поредния скандал - СРС-тата с в "тоалетната" на Бойко. Днес на дневен ред е поредният "гейт" - с бюлетините, в който пак има пръст ДАНС. Родното ФБР е заприличало на пробита каца, от която постоянно текат компромати. А от тях политици забъркват образцови скандали.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай