Дано новите министри чуят и гласа на мълчаливото мнозинство

Дано новите министри чуят и гласа на мълчаливото мнозинство | StandartNews.com

Боряна Димитрова, "Алфа рисърч"

Първото впечатление, което оставя у мен служебният кабинет, е за едно балансирано правителство, което изглежда от достатъчно компетентни хора, които ще могат да се справят почтено и с ангажираност със задачите, които са им поставени.

Сега всички си даваме сметка, че най-важното е да се видят действията на правителството и след това да можем да съдим по-точно. Имайки предвид, че срокът на действие на това правителство е ограничен - около 2-3 месеца, наистина най-важното е то да внесе достатъчно стабилност и устойчивост в тази ситуация в страната и да може да организира едни свободни, демократични избори, което е и основното му предизвикателство. Въпреки че пред него бяха очертани едни доста амбициозни задачи, дай, Боже, да положи стъпки в изпълнението на някои от тях, но ми се струва, че основният ангажимент трябва да бъде към едни свободни и демократични избори, както и стабилност и приоритет на институциите, възстановяване на работата на институциите.

Настроенията в хората са двупластови, двупланови. От една страна, през деня виждаме страната в работен ритъм, хората са достатъчно ангажирани. Виждаме работна, отрудена среда, хората действително са леко притеснени. От това, което можах да видя два дни в страната, основното оплакване е от липсата на работа и от стагнацията - замиране. Дори от хора, които казват: "Ето, имаме, но се усеща една стагнация на много места в страната." В същото време вторият план - надвечер вече започва да се събужда като че ли все още пластът на протестите. Не така ярки, не така масирани, както в първите дни, но все още има една енергия у хората това, заради което са протестирали, да не бъде забравено и поне да бъдат достатъчно настойчиво поставени техните искания. В провинцията, в по-малките градове няма този размах, който видяхме в най-големите градове. Но все пак аз и като социолог бих отдала по-голямо значение на мнението на мълчаливото мнозинство, на хората, които настояват на първо място за работа, сигурност, доходи и за една нормална политическа среда без всякакви ексцесии, без всякакви допълнителни напрежения, които могат да влошат бездруго нелекото икономическо състояние.

(Пред БГНЕС)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай