Данев: ДАНС да разбули тайните около КТБ

Данев: ДАНС да разбули тайните около КТБ | StandartNews.com

Божидар Данев,

изп. председател на Българската стопанска камара (БСК)

Изказването на президента Росен Плевнелиев пред депутатите в петък поставя много въпроси, зад които стои страхът на държавния глава, че много от тайните на КТБ ще бъдат "заметени". Когато президентът има подобни притеснения, вероятно е налице хипотезата, че ще има съучастие на редица служби и институции. Аналогията на казуса КТБ с тайните на досиетата на ДС и че това ще натежи на обществото в следващите 10 г., както и че досиетата на КТБ могат да се използват за политически натиск, също е тревожна. Затова на мен ми се иска да потърся механизми, по които да се стигне до истината за КТБ.

Първо, трябва да започнем с депозитите на физическите лица. Необходимо е да се направи анализ на депозитите с необичайно високи лихвени проценти, както и на депозитите в необичайно големи размери. Важно е да се потърси връзка с депозитите на юридически лица и да се установи има ли проверка на тези лица съгласно Закона за предотвратяване изпирането на пари.

Втората стъпка е да се проверят кредитите на физическите лица с непазарни лихвени проценти, както и каква е връзката на тези хора с депозитите на юридически лица.

Спешно трябва да се извърши ревизия на кредитните портфейли както на физическите, така и на юридическите лица. Внимателният преглед на необслужените и преструктурираните кредити ще даде отговори на много въпроси. Трябва да стане ясно какъв е характерът на необслужените или преструктурираните кредити - инвестиционни или оборотни са, какви са обезпеченията по тях, кои са фирмите, които са ги усвоили, както и дали тези фирми имат съответните обороти и дейност. Необходимо е да се проследи движението на средствата по кредитите, както и дали и по какъв начин това е свързано с лица, които са част от вътрешната експозиция на банката. Ако се докажат взаимовръзки, Управителният съвет на КТБ трябва да понесе своята солидарна отговорност. Не бива да забравяме, че е нужна и оценка на ликвидността на активите, в това число и на обезпеченията.

В същото време, ако е налице тайна инфраструктура от отношения и, ако тя не бъде разкрита, трудно можем да постигнем така желаната прозрачност в обществото.

Притесних се откровено от писмото на 8-те служители на фирма, близка до КТБ и Цветан Василев, в което те посочват, че повече от 200 души са били ползвани за "бушони". Очевидно е, че Управителният съвет на банката е имал отношение. Смятам, че ролята на ДАНС е от изключително значение за разкриване на връзката на тези хора с политически фигури и с лица от институции с особена обществена значимост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай