Да запалим цигара преди войната

Да запалим цигара преди войната | StandartNews.com

Въпреки че е 2018-та година, през последните седмици на мнозина им се струва, че сме направили скок във времето назад. У нас отново се говори за досиета и Държавна сигурност, а Москва и Вашингтон пак са на ръба на войната, само че този път не студена. Убеждението, че машината на времето се е затъркаляла назад се подсили и от огласената идея на вицепремиера Валери Симеонов да отмени забраната за пушене в заведенията. Това накара много хора да си представят как ще стоят в задимени ресторантчета и капанчета, ще пафкат папироси и на две ракии ще бистрят напрегнатото международно положение – истинско дежа вю. Идеята на Симеонов предвижда да се пуши в обособени помещения в заведенията. Колкото и да не ни харесва, голяма част от българите са пушачи, каза вицепремиерът. Това е вярно, но

трябва ли хората да бъдат насърчавани да пушат

още повече като им се създават нужните условия за това? При положение, че сме една от най-боледуващите нации в света, а по смъртност сме направо шампиони.

Още повече, че забраната за пушене у нас е едва на крехките пет години. След много колебания и чудения парламентът прие това решение през 2012 г. Тогава не се размина без протести на собственици на заведения, които се тюхкаха, че забраната ще затрие бизнеса им. Единствено статистиката може да каже дали това е така и какви са били загубите им. Факт е обаче, че въпреки първоначалният вой и на самите пушачи, те лека-полека приеха новите реалности. Свикнаха да излизат за по цигара навън и да се съобразяват със забраната. Разбира се, Валери Симеонов е прав, че често тя не се спазва. "Не мога да разбера защо се създават закони, които не се спазват и се нарушават на всяка крачка", възмути се вицепремиерът. И призна, че се пуши дори и в парламента. С което сложи диагнозата за най-големия проблем в държавата. А именно, че

повечето ни закони се оказват врата в полето

И напъните след всеки скандал или трагедия да ги прекрояваме обикновено е прах в очите. Защото проблемът не е, че законите са толкова калпави, а че няма нужният контрол и политическа воля, за да се спазват.

Другият голям проблем е нерешителността на властта при всеки опит за реформа. Крачката напред винаги се съпътства от две назад и като резултат тъпчем на място. Последният пример е с идеята за реформа на ТЕЛК, която се отложи за неопределено време след като ядоса инвалидите и бе разпердушинена от експертите.

Ако кабинетът се върже на акъла на Симеонов за връщане на пушенето по заведенията, това ще затвърди убеждението, че у нас всяко чудо е за три дни.

Иначе е ясна политическата аритметика от номера с цигарите, която вероятно в НФСБ си правят.

В Австрия връщането на пушенето наля вода в мелницата на Партията на свободата, която като част от новото правителство отказа тоталната забрана.

Това обаче е популизъм на дребно и повечето хора го разбират. А и Патриотите рискуват ретро идеите да станат техен патент. От връщането на казармата и строителните войски до пушенето. Все пак добре е да има и крачка напред.

Като призива на Симеонов да се забрани рекламата на хазарта, която набива в главите на млади и стари, че вместо да се работи е по-добре да се търкат билетчета.

От друга страна почитателите на черния хумор в нета са прави, че ако господарите на Белия дом и Кремъл са решили да премерят сили и да си пускат ракети и бомби, няма никакво значение къде и как ще се пуши. Защото целият свят ще изпуши и то не в преносния смисъл на думата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай