Да заменим балканския с европейски подход

Да заменим балканския с европейски подход | StandartNews.com

Росен Плевнелиев, президент

Теснопартийните интереси трябва да отстъпят на националните интереси. България има нужда от работещ парламент и редовно правителство. Нека покажем, че и българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции.
Нека заменим балканския с европейски подход - не раздаване на постове или власт на всяка цена, а какво смислено има за вършене в държавата и кой е компетентен да го свърши. Вече не вярваме на революции, на месии и на популисти - това е добре. Вместо силните хора, нека изберем силните институции, нека заложим на модерния патриотизъм, който ни учи да обичаме родината си и да се посветим на народа си. Нека се разграничим от криворазбрания национализъм, сеещ омраза към различния, която води до изолация и бедност. Обществото има нужда от отговорни и компетентни лидери в икономиката, в държавата и в политиката. Нека им дадем път.

Нестабилността днес е най-голямата заплаха за България. Важно е да постигнем по-високо ниво на политическа и институционална стабилност. Важно е за икономиката, за доходите, за регионите, за създаване на работни места и за по-добър живот на българските граждани. Гражданите, инвеститорите, пазарите са неспокойни. Проблемите са много и не ни чакат, а сроковете за тяхното решаване изтичат. Приветствам новия подход, който политическите сили демонстрираха преди конституирането на 43-ото народно събрание - подход на диалог, на съпоставяне на позиции и търсене на съгласие и резултати по националните приоритети чрез принципни споразумения и програма за действие.

Доверието е ключът към успеха - доверие на гражданите, но и доверие на партньорите и на инвеститорите.
Колкото повече прозрачност и прогнозируемост в икономиката и институциите, колкото повече конкуренция и ефективна регулация, толкова по-добри цени и услуги за хората.

Призовавам за постигане на широко политическо съгласие за неотложни антикризисни действия и жизненоважни структурни реформи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай