Да се извадят хората на улиците бе печеливш ход

Да се извадят хората на улиците бе печеливш ход | StandartNews.com

Славчо Велков, експерт по антитероризъм

Една от основните причини за неуспеха на военния преврат в Турция е, че дори опозиционните партии не го подкрепиха.
Освен това организаторите на метежа са на ниско ниво в армията. Тяхна грешка беше, че не започнаха метежа с арести. В същото време Ердоган направи изключително добър ход, като призова хората да излязат на улиците, но това беше лошо за самите хора, понеже бяха в опасност. Тактиката му се оказа печеливша. Той имаше много силна реплика, каза, че ще остане до народа си и няма да избяга.

Държа да отбележа, че Гюлен беше един от първите, които се разграничи от преврата. Трябва може би да търсим причините за организацията и организаторите някъде другаде.

Видяхме един театър
Проф. Божидар Димитров, шеф на НИМ

Все повече съм склонен да вярвам, че случилото се в Турция е един театър. Толкова висши офицери, толкова полковници и подполковници би трябвало да знаят как се прави военен преврат. За да е успешен превратът, е необходимо в първите минути още да бъдат арестувани министър-председателят и министрите. След това да се обяви временно правителство и декларация, с която да се заявят целите и намеренията.
На трето място е необходимо да се установи контрол върху 19-20 възлови обекта. Военните в Турция не направиха нито едно от трите неща.

Ердоган си седеше, пиеше си уискито в Бодрум и по едно време се окекерчи и постави нещата под своя контрол.

/Пред Радио К 2/

Реджеп ще свърши като Мубарак
Проф. Николай Слатински

1. От това, че превратът не успя, не се променя абсолютното ми неприемане до отвращение на Ердоган - той е брутален популист, безпардонен играч, политик с диктаторски амбиции, деструктивен фактор за глобалната, континенталната, регионалната и националната (ни) сигурност.
2. Самият опит за преврат е лоша новина за Европа и България.
3. Цялата високопарна теория за стратегическата дълбочина на довчерашния Ердоганов премиер Ахмет Давутоглу фалира и се оказа, че е една не знам доколко стратегическа, но абсолютна плитчина, защото каквато и наука да ражда науката, каквато и геополитика да чертае геополитиката, каквато и политика да реди политиката, кокошата слепота на мегаломанията рано или късно води до провал на откъснатата от реалностите наука, скараната с разума геополитика и лишената от демократични ценности политика.
4. Понеже Ердоган е наш (на Запада) кучи син, то все ми се струва, че някой ден ще свърши по-скоро като Мубарак, отколкото като Кадафи...

/Във Фейсбук/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай