Чуков: Изборите в Сирия са опасен фарс

Чуков: Изборите в Сирия са опасен фарс | StandartNews.com

Владимир Чуков, арабист

Изборите в Сирия на 3 юни по-скоро възпрепятстват мирния процес, отколкото го ускоряват. Имаше дори един ливански, близък до сирийското правителство, вестник, който ги окачестви като събитие, което ще погребе следващите споразумения в Женева. Сирийски избори са част от кампанията, от посланията, които режимът изпраща на международната общност, а и на самите сирийци: "Ние сме на място, ние контролираме ситуацията и няма да има промяна в нашето поведение оттук насетне".

Сирийският режим контролира около 40% от територията, някъде дават, че е около 60%. С точност избирателите в Сирия са 15.8 млн., от които под правителствен контрол са някъде около 5-6 млн. Основните електорални точки са столицата Дамаск, Средиземноморското крайбрежие - Латакия, Тартус и Банияс, също така и Суеда. Там на практика не е имало битки. Също така трябва да кажем Хама, Хомс, където ситуацията владее режимът, Халеб. Естествено в териториите, които се контролират от сирийската опозиция, нямаше избори. Нещо повече, там много ясно бе казано на населението, че трябва да си остане 24 часа вкъщи. Дори някои от ислямистките милиции насочиха своя огън срещу избирателните пунктове.

Знаете подобен тип избори как стават - с натиск върху населението, едните казват: "Отивайте, гласувайте", докато другите, естествено, се противопоставят.
Тук трябва да вмъкнем и двамата "опоненти" на сирийския президент, тъй като това са първите плуралистични избори в Сирия, досега подобен тип избори се провеждаха под формата на референдум. Двама опоненти, които са по-скоро демократична гарнитура към основния претендент Башар Асад. Въпросът е дали той ще има, както Абдел Фатах ас Сиси в Египет, 97% или може би малко по-голям успех. Но на последните избори, т.е. президентски референдум, Асад получи някъде около 99%. Така че пародията е тотална. Като сложим също така и интересните наблюдатели от Русия, от Иран, от Северна Корея, от Уганда, от Венецуела, от Таджикистан - държави, които нееднозначно сами по себе си говорят за състоянието на политическата ситуация в Сирия.

Те създадоха огледален образ на "Приятели на Сирия" - така, както има "Приятели на Сирия" в западно издание - САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Турция, Саудитска Арабия. Жалка картина на фона на това, което имаме като хуманитарна катастрофа - над 160 000 убити досега, 3 млн. бежанци, които напуснаха територията на Сирия, и около 7 млн. сирийци, които напуснаха своите домове. Не говорим за икономическата разруха, която на практика в момента никой не се наема да оцени. Това е тотална хуманитарна трагедия и икономическа катастрофа за самата Сирия. За съжаление криза, която излезе много отдавна извън границите й. В Турция бежанците са някъде около 1 млн., в Ливан са около 1.1 млн., в Йордания са някъде под 1 млн. Трудно може да се каже каква е степента на проблемите, които създават тези хора особено в държави като Ливан и Йордания.

Вчерашните избори са фарс, който няма да успокои обстановката, а напротив - ще я тласне много силно към ескалиране на военното напрежение и битките. За съжаление Сирия се оказа наистина основният терен на това, което специалистите наричаме световен джихад. Неслучайно видяхме муджахидини от Сирия, които имаха своите кървави прояви в САЩ, видяхме и убийството на израелците в еврейския музей в Брюксел. Наистина това е огромна заплаха не само за околните и за регионите, но и за Европа, и за света.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай