Чешкият президент иска депортация за мигрантите

Чешкият президент иска депортация за мигрантите | StandartNews.com

Найл Бъкли, "Файненшъл Таймс"

Чешкият президент Милош Земан призова стотици хиляди икономически мигранти, пристигнали в Европа от началото на миналата година, да бъдат депортирани, заявявайки, че културата на мюсюлманските мигранти "е фундаментално несъвместима с европейското общество".

Радикалният чешки лидер предложи мигрантите да бъдат преместени на "празни места" в Северна Африка или на "необитаеми гръцки острови" - като външният дълг на Гърция бъде намаляван поетапно срещу на поемането на разходите. Той предупреди за "силна връзка" между притока на мигранти и "вълната от джихадисти" в Европа, като се аргументира, че умерените мюсюлмани могат да бъдат радикализирани от екстремисти в своята среда, точно както германците са били радикализирани от нацистите през 30-те.

Коментарите на Земан идват след скорошен подобен призив от унгарския премиер Виктор Орбан, бележейки втвърдяване в реториката на двамата най-открито антиимигрантски настроени лидери на ЕС, което обтяга отношенията им със западноевропейските колеги. Чешкият президент направи изказването си на форума в Родос - годишна конференция, организирана от Владимир Якунин, бивш шеф на руските железници и близък сътрудник на Владимир Путин.

Земан заяви в интервю пред "Файненшъл Таймс" и две други медии, че единственото решение за мигрантската криза в Европа е депортация на онези, които не бягат от война. "Ние сме в Гърция, а Гърция има много необитаеми острови и голям външен дълг. Така че, ако се направят "центрове" на гръцките острови, това ще бъде един вид плащане на външния й дълг", бе неговият коментар. "Аз съм за депортиране на всички икономически мигранти", добави още той. "Разбира се, давам си сметка за жестокостта на гражданската война в Сирия, Ирак, и т. н. Но ние не говорим за тези хора, говорим за икономическите мигранти". Чешкият лидер признава, че след като "по-малко от една трета" от надхвърлящите един милион новопристигнали в ЕС са истински бежанци, това би означавало депортиране на стотици хиляди икономически мигранти. "Както са влезли, така и ще излязат", повдига рамене той, като допълни: "Аз съм сигурен, че има силна връзка между вълната от мигранти и вълната от джихадисти. Съществуват дори доклади на германското МВР за броя на джихадистите в Германия. И ако някой отрича тази връзка, то той греши". Тези думи могат да поставят в неловко положение чешкото правителство на премиера Бохуслав Соботка, което - макар също да е противник на мигрантските квоти - наскоро опита да се дистанцира от по-твърдолинейната реторика на Орбан и Ярослав Качински, лидера на управляващата полска партия "Закон и справедливост". Но в същото време те отразяват непопулярността на предлаганите от ЕС мигрантски квоти в бившите комунистически държави от Централна Европа, нямащи голям имиграционен опит, и явно импонират на масовите поддръжници на Земан. Откакто бе избран за президент на първите преки избори за поста през 2013 г., бившият социалдемократически премиер стана известен с безпощадно провокативната си реторика. Противниците му дори го заклеймиха като поддръжник на Путин, след като омаловажи украинската криза като "пристъп на грип" и се възпротиви на европейските и американски санкции срещу Москва. Този уикенд той отново нарече санкциите "взаимно губеща стратегия", вредяща на Европа толкова, колкото и на Русия.

"Ако изолирате която и да било страна, вие създавате мит за обсадена крепост, което колкото и да е парадоксално, може да увеличи популярността на лидерите в тази крепост", бяха думите му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай