Червеният блъф е опасен като терор

БСП отрови европейската седмица на България

Червеният блъф е опасен като терор | StandartNews.com

Когато преди два дни премиерът Бойко Борисов упрекна червения лидер Корнелия Нинова, че само тя е отрекла успеха на българското европредседателство, изказването се възприе по скоро като пореден епизод от нажежения политически дуел.

Защото срещата на върха ЕС - Западни Балкани в София получи недвусмислени адмирации от европейските лидери, но и ледено мълчание от родната опозиция. И това вече се приема в реда на нещата съгласно предприетата от левицата тактика да открива лъжицата катран във всяка каца с мед на властта.

Вчера обаче червените пресолиха манджата като застанаха зад фалшива новина, която изправи на нокти цяла София. Лично депутатът от БСП Таско Ерменков предупреди публично, че водата в столицата е отровна. Страховитата версия мълниеносно обиколи всички сайтове и телевизии и

логично предизвика небивала паника сред хората

Съответно и позлати всички фирми, бутилиращи минерална вода, които продават стоката си в София.

Независимо от многобройните авторитетни и експертни опровержения, страховете на софиянци едва ли скоро ще си отидат. Все пак авторът на смразяващото съобщение не е анонимен хейтър, а дългогодишен депутат. А и спомените от заразената с уран вода в Хасково са все още много пресни. И ако тогава Елена Йончева яхна вълната на народното недоволство в региона, днес Ерменков явно се цели много по-високо. Отровна вода в София, предизвикана не от подпочвени размествания, а от умишлено замърсяване на язовир "Искър" с химикали, сваля не само кмет, а и кабинет.

Сигурно в главата на Ерменков и съмишлениците му това е перфектен план, който връща БСП във властта без стачки и протести.

Но, за тяхно съжаление, изпълнението беше твърде грубо и същото с бели конци - някакъв приятел на депутата чул за това от свои приятели. Без данни, без доказателства. Класическа фалшива новина. Като тези, срещу които БСП скандираше и държеше речи на многохилядния протест на 1 май.

Лицемерието на социалистите може би си е техен проблем. Но мълчаинето им след гафа на Ерменков е оглушително. И поражда куп въпроси. Ако това е негова солова акция, защо Корнелия Нинова не се извини лично за паниката и притесненията на столичани, предизвикани от изказване на депутат от нейната партия ?

Ако пък става въпрос за съгласувана атака,

кой ще поеме отговорността за лъжата ?

Сигурна тези въпроси ще бъдат зададени не само в България, но и от Европа. Все пак всички първи хора на ЕС бяха в София допреди дни.

Твърде малка е вероятността всички експерти - и на столичната община, и на "Софийска вода", и на хидролозите, и на ДАНС, едновременно да си сложат главата в торбата и да тръгнат да прикриват опасна вода в европейска столица. Това надхвърля дори най-смелите теории за световна конспирация.

Опашатата червена лъжа обаче налива вода в мелницата на народното недоволство срещу безнаказаността за подобно поведение. Все пак става дума за народен представител.

И затова не е необходимо ГЕРБ да сезира прокуратурата за партенката на Ерменков, нормално е държавното обвинение само да се е самосезирало. Защото разпространяването на подобна фалшива новина има ефект като при терористичен акт- масова паника и истерия.

В парламента пък е крайно време да спрат да се карат за заплати, а да говорят за морал. И да поискат незабавно оставката на Ерменков.

Иначе утре някой от опозицията ще реши да доразвие фалшивата новина на колегата си и ще ни вкара в национална катастрофа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай