Събота,

БСП трудно ще вземе левия завой

От: Администратор -
3529
БСП трудно ще вземе левия завой
A
A
A

проф. Божидар Димитров

В момента всички политически коментатори и анализатори гадаят кой в неделя ще стане новият председател на БСП. Големият проблем на соцпартията обаче изобщо не е в това кой от върволицата кандидати ще бъде избран да наследи Сергей Станишев, а дали ще успее да върне столетницата към нейната автентична същност.

А именно на лява партия. Защото в момента БСП представлява истински политически парадокс.
От една страна, тя е значима лява партия с електорат от близо половин милион членове и симпатизанти, а от друга - с ръководство, съставено, ако се използва традиционната лексика на социалистите, от едри и средни капиталисти. Представители на една класа, с която всяка лява партия следва да се бори.

Нещо повече, както се шегуват някои журналисти, в БСП има повече милионери, отколкото в оформилите се вече традиционно десни партии и коалиции като ГЕРБ и Реформаторския блок. Логично и това ръководство на БСП често провежда откровено дясна политика.

Което си пролича най-ярко при въвеждането на прословутия 10-процентов плосък данък -

възможно най-десния такъв в световната практика

Така че връщането на лявата автентичност на БСП ще бъде много трудна задача за новия соцлидер, който и да е той.
Още повече, че всички кандидати за най-високия пост в социалистическата партия са от обкръжението на досегашния лидер.

Трудно е да си представи човек, че през цялото 13-годишно управление на БСП от Станишев сегашните претенденти да оглавят партията умело са прикривали своето левичарство.
Ако наистина е така, то те са големи таланти.
Но дълбоко се съмнявам, че е така.

По-вероятно е те да изповядват същите десни идеи като техния досегашен лидер, макар и прикрити зад лява фразеология. А това означава, че не бива да чакаме резки завои от новия председател на партията.
Не е ясно и колко дълго ще остане той на поста си. Изказаните в партийните дебати опасения, че точно преди избори не е добре да се избира наследник на Станишев, съвсем не са лишени от логика.
Не е трудно да се прогнозира, че соцпартията ще загуби и извънредните парламентарни избори на 5 октомври. Тогава проблемите в БСП отново ще избухнат с пълна сила. А провалилият се нов лидер ще бъде принуден да подаде оставка от поста, който току-що е заел. Така в рамките само на броени месеци в соцпартията

ще трябва отново да умуват кой да поведе столетницата

Според мен единственото спасение за БСП е може би наистина тя да се раздели на две. От една страна, по-традиционните леви, ако щете ги наречете комунисти, а от друга страна, социалдемократи, така както е в доста страни на Европа. Всички тези течения съществуват в БСП още от 1990 г. и всъщност в това се състои големият проблем на българската левица въобще. Но те съжителстваха четвърт век в една партия, защото ги обединяваше страхът от десен реванш и репресии. Днес тази опасност вече не съществува. И разделянето на столетницата на естествените и идейни части би било нещо съвсем нормално.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички