БСП трудно ще вземе левия завой

БСП трудно ще вземе левия завой | StandartNews.com

проф. Божидар Димитров

В момента всички политически коментатори и анализатори гадаят кой в неделя ще стане новият председател на БСП. Големият проблем на соцпартията обаче изобщо не е в това кой от върволицата кандидати ще бъде избран да наследи Сергей Станишев, а дали ще успее да върне столетницата към нейната автентична същност.

А именно на лява партия. Защото в момента БСП представлява истински политически парадокс.
От една страна, тя е значима лява партия с електорат от близо половин милион членове и симпатизанти, а от друга - с ръководство, съставено, ако се използва традиционната лексика на социалистите, от едри и средни капиталисти. Представители на една класа, с която всяка лява партия следва да се бори.

Нещо повече, както се шегуват някои журналисти, в БСП има повече милионери, отколкото в оформилите се вече традиционно десни партии и коалиции като ГЕРБ и Реформаторския блок. Логично и това ръководство на БСП често провежда откровено дясна политика.

Което си пролича най-ярко при въвеждането на прословутия 10-процентов плосък данък -

възможно най-десния такъв в световната практика

Така че връщането на лявата автентичност на БСП ще бъде много трудна задача за новия соцлидер, който и да е той.
Още повече, че всички кандидати за най-високия пост в социалистическата партия са от обкръжението на досегашния лидер.

Трудно е да си представи човек, че през цялото 13-годишно управление на БСП от Станишев сегашните претенденти да оглавят партията умело са прикривали своето левичарство.
Ако наистина е така, то те са големи таланти.
Но дълбоко се съмнявам, че е така.

По-вероятно е те да изповядват същите десни идеи като техния досегашен лидер, макар и прикрити зад лява фразеология. А това означава, че не бива да чакаме резки завои от новия председател на партията.
Не е ясно и колко дълго ще остане той на поста си. Изказаните в партийните дебати опасения, че точно преди избори не е добре да се избира наследник на Станишев, съвсем не са лишени от логика.
Не е трудно да се прогнозира, че соцпартията ще загуби и извънредните парламентарни избори на 5 октомври. Тогава проблемите в БСП отново ще избухнат с пълна сила. А провалилият се нов лидер ще бъде принуден да подаде оставка от поста, който току-що е заел. Така в рамките само на броени месеци в соцпартията

ще трябва отново да умуват кой да поведе столетницата

Според мен единственото спасение за БСП е може би наистина тя да се раздели на две. От една страна, по-традиционните леви, ако щете ги наречете комунисти, а от друга страна, социалдемократи, така както е в доста страни на Европа. Всички тези течения съществуват в БСП още от 1990 г. и всъщност в това се състои големият проблем на българската левица въобще. Но те съжителстваха четвърт век в една партия, защото ги обединяваше страхът от десен реванш и репресии. Днес тази опасност вече не съществува. И разделянето на столетницата на естествените и идейни части би било нещо съвсем нормално.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай