БСП няма шанс за следващия кабинет

БСП няма шанс за следващия кабинет | StandartNews.com

Проф. Михаил Константинов

Задължително гласуване на тези избори, които ще бъдат най-вероятно на 12 октомври, няма да има. Това е една фундаментална промяна на изборната система и е престъпление да се направи три месеца преди изборите. Да не говорим, че ще ни скъсат главите от Европа и съвсем ще ни отпишат. Има реформи, които могат да бъдат приложени в изборното законодателство за предстоящите избори, като например свалянето на възрастта за гласуване. Задължителният вот обаче не е сред тях. От друга страна, догодина този въпрос изобщо няма да стои, така че моята прогноза за съжаление е леко песимистична - че от това нищо няма да излезе. Това беше поредната пушилка, която се вдигна, с цел да не се говори за важните неща.

Събраната подписка за иницииране на референдум за промени в изборната система отлежава в парламента и съдбата й трябва да бъде решена до дни, тъй като давността й изтича.

В крайна сметка подписката ни задължава да разгледаме въпроса. В момента председателят на парламента играе доста мръсна игра, като изобщо не придвижва тази преписка. Да се надяваме, че след като неговият началник по партийна линия каза нещо в тази връзка, въпросът ще се придвижи.

Вече е очевидно, че ще има предсрочни парламентарни избори и те ще са наесен - през октомври, защото по-скоро означава да правим избори през лятото, което е дивотия. Всички искат предсрочен национален вот и щом го искат, ще го получат. В новия парламент ще влязат партиите, които в момента имат евродепутати. Като искам да припомня, че на евроизборите АБВ имаха приличен резултат от малко над 4 на сто, което е напълно достатъчно при парламентарни избори.

Възможна изненада би била, ако се възродят отнякъде "Атака" и НФСБ. Така че партиите, които имат потенциал за влизане в бъдещия парламент, са осем на брой. Това са петте партии с евродепутати - ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и ББЦ, плюс АБВ и двете националистически формации. Но партиите и партийните им интереси не са важни. Трябва да се обединим около политика, която да спаси България от ситуацията, в която се намира. А кой ще изпълнява тази политика няма никакво значение - дали ще е ляво, дясно управление или голяма коалиция. Всички в България - политици, обществените организации и българите, трябва да се обединим около ясни политики, които буквално да извадят България от блатото, в което е изпаднала.

Най-вероятно е БСП да не участва в следващия кабинет, защото се издъни по всички възможни начини и се държи безкрайно глупаво. Първо, трябва да е ясно, че левицата не изгуби на евровота. През 2009 г. БСП получи 18 на сто от гласовете на евроизборите и 4 мандата, а сега през 2013 - 19 на сто и отново 4 мандата. Къде е загубата тогава? Така че левицата запази резултата си от предишни години, но бе излъгана по отношение на илюзиите си. ГЕРБ обаче е очевидно, че имат стабилно присъствие и ще спечели предсрочните парламентарни избори. Няма случай, в който ГЕРБ да играят срещу БСП и да не са спечелили - това е мач с предизвестен край. Със сигурност обаче ГЕРБ няма да имат абсолютно мнозинство. Но не са важни тези тънки сметки, а какво може да се направи за България. БСП повече не може да управлява, освен ако не иска да бъде изместена още на третия ден от опита си да го стори. Ако левицата има минимално количество мозък, тя трябва да изкара един мандат в опозиция, за да събере сили, да се консолидира, да свали ръководството си и т.н.

Първата задача на новия парламент е да приеме редица спешни мерки за спасяването на страната, които могат да започнат да се обсъждат още от сега. Например да видим как да размразим еврофондовете, как да спрем унищожаването на природата ни, да се обединим около 2-3 най-важни приоритета. Промяната в избирателната система не е най-важният въпрос в момента, още повече, че изборите наесен ще се случат по старата система. Така че за промяна може да се мисли едва след тях.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай