БСП мина в контраатака

БСП мина в контраатака | StandartNews.com

Плевнелиев ще бере ядове със състава на служебното правителство

Борис Попиванов

Колко време трябва да работи този парламент и съответно кабинетът "Орешарски", зависи от това какви цели имат те въобще в ограниченото време, което така или иначе им остава. Нещо, което и на тях не им е ясно. Защото след евровота и появилата се вследствие на резултатите нова политическа конфигурация, единственото, което им остава, е радикално променена политика.

Но понеже стана ясно, че нито ДПС би подкрепило такова нещо, нито БСП има готовност в такава посока, на парламента и правителството не им остава нищо друго, освен да преминат в режим на оцеляване. Но явно вече се разбра от всички парламентарни партии, че най-добре е отново да се явят пред съда на обществото, за да стане ясно на кого възлага той своето доверие. Така че наистина няма време за губене. Но що се отнася до конкретната дата на изборите, мисля, че всички малко бързат, като определят конкретния неделен ден на есента. Една оставка е свързана със съответните парламентарни процедури, определени от конституцията. И не могат да се обвързват с религиозни празници - все едно християнски или мюсюлмански. Подобно мислене и говорене е обидно за българския избирател, на когото, ако е мотивиран, не може да попречи никакъв празник, за да отскочи първо до урната и сетне да седне на софрата.

От тази гледна точка Сергей Станишев изненада опонентите си, като предложи избори още в края на юли, до когато да се приемат и промените в избирателния кодекс. Така, за пръв път от доста време БСП пое политическата инициатива, като постави на тясно всички, които искаха избори веднага - от ГЕРБ до "протестърите". Защото сега те трябва да обясняват защо това не може да стане наистина толкова бързо. И това бе може би най-силният му ход в сегашната ситуация. Макар че най-вероятно въпросните промени няма как да се извършат, най-вече що се отнася до задължителното гласуване.
Що се отнася до кризата в БСП, последният пленум показа, че засега Станишев има подкрепа от партията. Но за първи път тази подкрепа е поискана по толкова пряк и официален начин. Соцлидерът е наясно, че при още едно поражение през есента той вече не може да иска нов шанс.

Много интересна е интригата около съставянето на служебния кабинет - кой ще бъде премиер и какъв ще бъде неговият състав. Въпреки прословутата фраза на Големанов, че България без народ може да остане, но без министри - никога, май вече трудно се намират мераклии за служебни такива. Още миналата година имаше подобни проблеми. Защото и БСП, и ДПС ще имат своите претенции към конкретните личности, за да не бъдат после обвинявани, че кабинетът е бил от техни хора, които са им осигурили победа. Това ще бъде поредното изпитание за президента Росен Плевнелиев - до каква степен той ще успее да състави максимално неутрален в политическо отношение служебен кабинет, който да вдъхва доверие и на партийните централи, и на обществото като цяло.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай