БСП и АБВ се самоубиват, ако са комбина с ГЕРБ

БСП и АБВ се самоубиват, ако са комбина с ГЕРБ | StandartNews.com

Кольо Колев, социолог

Ясно е, че преговорите, които текат между ГЕРБ и различните партии, са по-скоро ПР мероприятие, с което се цели да се демонстрира национална отговорност и загриженост. Ето защо БСП трябва да реагира по начина, по който и го прави, като съответно участва в това мероприятие и демонстрира национална отговорност. Друг е въпросът, че това няма нищо общо с реални коалиции и разпределение на властта.

Ясно е, че БСП, ако има елементарен инстинкт за самосъхранение, би следвало да остане в опозиция. Друг е въпросът защо ГЕРБ играят тази игра, но, както казах, тя е преди всичко ПР мероприятие. С него се демонстрира отговорност, конструктивност и диалог - всичко, от което ГЕРБ се нуждае, но няма като имидж. Далеч не е толкова сигурно, че ще има нов кабинет. Има голяма вероятност ГЕРБ в крайна сметка да прехвърлят отговорността за несъставянето му върху останалите политически сили и така да успее да отиде на нови избори, представяйки се цялата в бяло.

А останалите да бъдат представени като партийци, които не мислят за националното благо. Трудно е от сега да се прогнозира съставът на евентуалния нов кабинет, ако изобщо се формира такъв. Ако има някаква форма на коалиция, то ще има много подводни камъни в чисто персонален план. Представете си например как ще подейства на коалиционните партньори Цветан Цветанов като вицепремиер или пък председател на НС. Това ще е много трудно за преглъщане.

Пред ГЕРБ сега няма кой знае колко печеливши ходове. За тях би било по-добре вместо правителство на малцинството да влязат в коалиция. Защото при самостоятелно управление ще блесне кристално ясно, както и сега до голяма степен, колаборацията и с ДПС. Тогава ГЕРБ няма да може да каже нищо, защото всичко ще си проличи. Освен това герберите ще са много по-тясно зависими от ДПС. При сформиране на коалиционно мнозинство поне този натиск може да бъде малко по-слаб. Възможно е, а и нормално, също така малките партии да извиват ръцете на ГЕРБ.

Във всяка коалиция се случва точно това. Защото независимо колко си голям, когато си зависим от някой друг, в крайна сметка трябва да се съобразяваш с него. Но въпросът е не толкова в извиването на ръце, колкото в степента, в която трябва да се правят компромиси. Малко вероятно ми се струва АБВ да участват в евентуалния нов кабинет, защото според мен това би било за тях политическо самоубийство. Това ще е директен завой от лявото политическо пространство, в което АБВ декларира, че е, към десницата и дори центъра. От друга страна, ще затвърди усещането у доста леви хора, че АБВ е някакъв личен проект на Първанов със съдействието на Борисов - нещо, което многократно бе изговорено. В крайна сметка след приключване на консултациите по-вероятна е възможността за съставяне на нов кабинет, но не изключвам и тази за нови избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай