БСП е на крачка от самоубийство

БСП е на крачка от самоубийство | StandartNews.com

Съвсем естествено беше, че кандидатурата на Делян Пеевски за шеф на ДАНС няма да получи обществен кредит на доверие. Така че няма нищо необичайно в това, че хората излязоха на улицата против това назначение. Така както излязоха през февруари - март. И тогава отново първи бяха млади хора, и тогава имаше колички с деца, въпреки студа. Днес обаче има една съществена разлика - тогава протестираха хора, притиснати от непосилните сметки за тока. Днешните демонстранти излизат на улицата, образно казано, не за хляба, а за принципа. Те са възмутени, че, поне според тях, в България съществува сливане на силови и икономически структури. Друг е въпросът дали те си дават сметка кой докара държавата и държавните институции до това положение. Няма нищо чудно също и в това, че основна мишена на техния протест е БСП. Тя сега е основният играч на политическия терен и съответно носи отговорност за действията си. Възмущението срещу нея е още по-силно, защото БСП декларира нееднократно по време на предизборната си кампания като основна цел разчистването на силовите структури и въобще на държавната машина от авгиевите обори на предишното управление.

Таки или иначе назначението на Делян Пеевски предизвика сериозно сътресение на "Позитано". Сега въпросът е дали то ще затихне, или ще нарасне. Вън от съмнение е, че Сергей Станишев направи сериозна стратегическа грешка, която ще бъде използвана от противниците му. На него неведнъж му искаха главата - последния път на 12 май, когато го обвиниха, че БСП е претърпяла изборно поражение. Което пък изобщо не е вярно, ако се сравни броят на спечелените от партията депутатски мандати с тези от 1997 г. насам. Както във всяка голяма партия и в БСП има различни интереси и крила. Има втори и трети ешелон, които искат да изместят първия. Има обидени като Румен Петков, които бяха изхвърлени от кандидатските листи. Да не забравяме и Георги Първанов, който иска да се върне на бял кон на "Позитано". Всичко това, естествено, води до използването на всеки повод за атаки срещу ръководството. Сега въпросът е дали БСП ще успее да се самоубие, след като успя да предизвика криза във властта, предизвика и криза в партията. За съжаление, разумът не е най-характерната черта на родните политици. В момента единственият начин да овладее или поне тушира кризата е да се реши казусът с ръководството на ДАНС.

Да се намери подходяща фигура на човек, максимално отдалечен от политическите структури, доказан професионалист и като такъв - приемлив поне за мнозинството от широката общественост. На фона на всичко това озадачаваща е позицията на президента Росен Плевнелиев. Според мен той малко преигра с изразената си подкрепа за протестите и дистанцирането си от правителството. Напълно правилно е при създалата се ситуация да се иска преразглеждане на назначението на шефа на ДАНС, но не и да се сваля доверието към правителството като цяло. Така президентът легитимира протеста и му дава самочувствие. Като избран директно от народа, той може би има известни основания да се държи така. Но все пак това е една опасна игра, защото така става част от политическата дестабилизация.

Кольо Колев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай