БСП да си спомни, че е лява партия

БСП да си спомни, че е лява партия | StandartNews.com

Велислава Дърева, журналист

Непрекъснато се говори как БСП трябвало да се реформира и че не била достатъчно реформирана. Нещо там става, ама така не ни харесва - това е възгледът на тези, които смятат себе си за десни. Тяхната представа за реформирана БСП е - БСП като малка сладка брошка, която да украсява българския политически живот. И всеки път се моли и трепери дали ще мине 4-те процента и ще влезе в парламента. Мисля, че е крайно време БСП да си припомни, че е лява партия и да бъде така любезна да прочете собствените си документи и програма, тъй като през тези години бяха направени доста сериозни отклонения от лявата политика.

Това се вижда от всички, естествено от самата партия и от Сергей Станишев, който поиска прошка за това, ако е сгрешил. Мисля, че на БСП предстоят сериозни дни, в които въпросът не е в това да се вглежда в пъпа си, а да се върне към себе си, което е най-важното. Върху партията бяха изсипани какви ли не упреци и включително, едва ли не, че е създала олигархичните кръгове, задкулисия и прочие. Нали разбирате, че членовете на БСП няма как да бъдат обвинени в такъв смъртен грях. Няма партия в България, която да не е засегната от стремежите на олигархията и да се е опазила от корпоративни интереси.

И ще бъде лицемерно, ако твърдим обратното. За БСП е особено важно да разчисти целия този терен и тук е необходима решителност, а аз мисля, че Михаил Миков има тази решителност. Особено важен е фактът, че той е великолепен юрист и е наясно за какво става въпрос.
В момента партията е в решаваща фаза. Още повече, че предстоят избори, за които, поне засега, социолозите не дават оптимистични резултати за БСП. Така че предстои, е много сериозна работа. Желанието на БСП е за промяна и мисля, че има всички шансове за това. Например оттук нататък Миков може да направи рокади и в изпълнителното бюро, и в предизборния щаб. Преди всичко е особено важно да покани в ръководството основните си опоненти за лидерския пост. Това ще даде много важен сигнал, защото в БСП не може да има самоизяждания и саморазправи. Мисля, че това би трябвало да бъде първата стъпка на Михаил Миков, но не смятам, че трябва да очакваме промените тутакси и сега. Просто в момента най-важната задача са изборите. После - всичко останало.

Разбира се, всеки нов лидер крие както надежди, така и загадка в себе си. Когато Жан Виденов беше избран за председател на БСП и го попитаха какъв е неговият стил, каза: "Ами, и аз не знам какъв е моят стил". Когато Сергей Станишев беше избран, го попитах в интервю как се чувства и каза: "Чувствам се като захвърлен по средата на Северния ледовит океан". В неделя ситуацията беше абсолютно същата. Когато Драгомир Стойнев разбра, че победителят в състезанието е Миков, грейна в огромна усмивка, а Мишо остана умислен. Реакциите им са силно показателни - да бъдеш лидер на най-голямата и най-старата партия в страната е повече от изпитание. Това е изключително тежка отговорност.

(Пред Радио "Фокус")

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай