Брюксел оцени усилията на Цацаров

Брюксел оцени усилията на Цацаров | StandartNews.com

След изказванията на чужди посланици за "гнилите ябълки" в съдебната власт и направените редица обосновани критики в последната година, свързани с непрозрачни действия проявена необективност, стана ясно, че Брюксел ще похвали прокуратурата в опитите й да направи истински съдебни реформи, отчитайки обществения интерес.

Източници от "Дондуков" 1, запознати с техническата част от доклада на Еврокомисията за напредъка ни в правосъдието и борбата с корупцията, споделиха пред медиите, че в черновата на документа за държавното обвинение е записано, че провежда последователна и активна борба с корупцията в редиците си и прилага добри европейски и световни практики в управлението й.

Ведомството на Цацаров е похвалено заради стила на управление и новите подходи в администрирането - откритост, прозрачност, безпристрастност, отчитане принципите на правовия ред и законността, спазване предписанията на Конституцията. Главният обвинител направи точен анализ и назова проблемите ясно и недвусмислено - има зависимости и опити за заобикаляне на закона, необходима е ясна политическа воля и експертни усилия, обединяващи целия наличен потенциал от добре подготвени кадри, за да се стигне до спасителния "бряг" и гражданите да си върнат отново накърненото усещане за сигурност, справедливост и правов ред. Личността на главния прокурор днес е гаранция, че няма да има двоен аршин и замитане на обвинителни актове "под килимчето", защото всички граждани са равни пред закона и опитите за шантаж и политическо влияние по отношение на прокуратурата се провалиха безславно. Те бяха дирижирани и изкуствено създавани. Новините от Брюксел могат да бъдат и положителни! Очевидно е, че настъпва "пролет" за държавното обвинение - шуробаджанащината и безпринципното кариерно развитие вече окончателно ще отстъпят, давайки път на младите и добре подготвени кадри в системата. Българската прокуратура работи по нов начин - това е не просто видно, но и оценено изключително позитивно от нашите европейски партньори. Те по достойнство оценяват положените усилия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай