Борисов с успехи навън, Нинова взе първи скалп

Борисов с успехи навън, Нинова взе първи скалп | StandartNews.com

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България и в Европа през месец ноември 2017.
Предлагаме резюме от основните изводи.
Анализът е изготвен от екип в състав: д-р Калоян Методиев – политолог, Валерия Велева – изпълнителен директор на ИСА, Таня Джоева – ИСА, международни наблюдатели: Борислав Ангелов (Русия), Даниел Томов (Румъния) и Михаил Кумчев (Македония).

Политическата среда в България и през изминалия месец ноември продължава да е източник на конфронтационен тон. В кулминация на острото противопоставяне между управляващи и опозиция се превърна изненадващата оставка на председателя на Народното събрание Димитър Главчев. Борисов се намеси екстремно и потуши в зародиш възникващата парламентарна криза.

Трайно се установи тенденцията, започнала през лятото, премиерът да произвежда положителни новини по линия на външната политика. Борисов се опитва да се дистанцира от проблемите на вътрешната политика и се чувства по-уверен и спокоен в новото си амплоа на балкански политик.

Президентът уплътнява образа си на непримирим противник на задкулисието, на непочтената игра в политиката, на недемократичните форми на политическия живот. Румен Радев показва, че наистина е различният президент. Новото е, че

се опитва да затваря фронтове, да търси партньори и подкрепа

Вицепрезидентът Илияна Йотова показва висока класа и активност. Където и да се появи е подготвена, излъчва респект, внушава уважение, създава баланси.

Предложението за промени в конституцията, които да премахнат давността върху приватизационните сделки, се разглежда като чисто политически ход от страна на ГЕРБ. Анализите върху правната страна са крайно остри и стигат до обобщения като „тенденция за деградация на политическата система". Подобни идеи пораждат несигурност и опасения за посоката, в която се движи страната.

Европредседателството ще бъде тежко откъм организационни възможности, вътрешно-политически климат и международна ситуация. За първи път в историята на ЕС пълноправен член ще председателства под мониторинг на Еврокомисията, което ще тежи на провеждането и има риск да бъде напомняно през цялото време. Управляващите трябваше да си осигурят още през лятото политическо спокойствие. Опозицията в лицето на БСП едва ли ще пропусне възможност да ги критикува. Въпросът е как ще го прави и дали няма да я обвинят в „саботаж" на национален приоритет. Всяка грешка ще бъде използвана в максимална степен. Към днешна дата управляващите ще трябва да председателстват под тежък вътрешен и външен мониторинг.

Конгресът на управляващата партия за пореден път показа, че ГЕРБ е добре смазана, работеща и високо организирана политическа машина. Но липсата на визионерство е очебийна. С изричното решение да не се коалират с БСП, ГЕРБ извадиха жилото на вътрешната опозиция на Нинова, която я подтикваше да го направи. Разминаванията между Борисов и ПГ на ГЕРБ, които станаха публично достояние около отхвърлената оставка на депутата Делян Добрев, изглеждат преодолени. Цветанов владее партията.

БСП продължава да отстоява твърдия си опозиционен курс на безкомпромисност и да рони доверието в управлението. Досега ГЕРБ не са имали срещу себе си лидер като Нинова. Отиграването на казуса "оставка на Главчев" може да се определи като брилянтна политическа акция, тъй като присъстваха два важни компонента за успешен финал – точното време и точният начин. В момента БСП изглежда консолидирана около ръководството.

Гражданите обаче

все още не виждат в БСП реална алтернатива

и затова предсрочните избори не се приемат от 80% от българите. Случаят „Иво Христов" може да се определи като нож в гърба на лидера. Към момента проф. Иво Христов изглежда загубен като потенциално политическо острие на левицата.

Лидерите на партиите от Обединени патриоти си разпределиха публичните роли в почти класически филмов порядък. Вицепремиерът Симеонов произвежда скандали и отрицателни новини като вид гръмоотвод на правителството, Волен Сидеров е положителният образ с популярни инициативи тип "домашен любимец" (откриване на ремонтирани улици, промотиране на млади художници), а вицепремиерът Каракачанов балансира като отива в едната или другата посока. Публичният им образ се рони като мозайка.

"Воля" последователно доказва, че е ситуационен проект без всякаква политическа физиономия и идеология. Марешки е държан на „къса каишка", защото предсрочните избори за него са фатални – съдебната машина го захапва с цялата си безкомпромисност.

ДПС последователно отстоява позицията си срещу присъствието на националистите във властта, а пък те им дават ежедневни поводи за това. Новото е в активизацията и засилващия се остър тон към управляващите. Търпението към формулата на властта изглежда изчерпано. Движението има силен лост за влияние – европейските институции.
Българската православна църква (БПЦ) бе поставена на силен светски и вероятно – политически натиск.

Положителен отговор на писмото на Македонската църква я поставя в риск от схизма. Църквата трябва спокойно да реши така създадения казус. Тя е институция на повече от 1000 години, именно защото действа фундаментално, бавно и мъдро. Еуфорията и кресливостта пречат. Светият синод взе правилно решение, патриарх Неофит преодоля първото си важно изпитание.

(Заглавието е на редакцията)

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай