Вторник,

Бонусът на посредника

От: Администратор -
117
Бонусът на посредника
A
A
A

Днес премиерът Бойко Борисов е на визита в Москва. Мнозина се питат какви ще са резултатите от срещата му с президента Владимир Путин. Това е много повече от визита на български премиер при руски президент. Не е съвсем ясна неговата роля на посредник. Борисов е в ролята на представител на предварителни разговори, чието съдържание не е понятно. Трябва обаче да се погледне контекста, а той е следният: след като отиде на една много шумно очаквана визита в САЩ, френският президент Еманюел Макрон не се върна с пълна кошница. Напротив, повечето коментатори бяха склонни да кажат, че нищо не е постигнал. Той направи едно бомбастично изявление, съживявайки реплика с дълга предистория. Това е реплика още на генерал Шарл де Гол и планът за конвергенция между двата тогавашни блока, реализиран в

идеята за Европа от Атлантика до Владивосток

Т.е. някакъв вид обединение на това гигантско пространство. На свой ред тази реплика беше подхваната от Путин в началото на века, когато все още водеше отчетливо проевропейска политика. Оттогава никой не я е поставял пак, сега френският президент се върна към нея. Това донякъде е в унисон с германските настроения за намаляване на разрива с Русия и нормализиране на отношенията. Това има пряка връзка със ситуацията между САЩ и Иран. Едностранното излизане на Вашингтон от ядреното споразумение за Иран беше посрещнато в Европа с крайно недоволство и отказ да се последва американската политика. Просто защото Европа трябваше да плаща чужди сметки за нещо непремислено и несъгласувано с нея. Това много променя геополитическата карта на света. Критерий за раздалечаването между Европа и Америка, които доскоро бяха като братя-близнаци във външната политика, са отношенията с Русия. Има кръгове, за които това е изключително лошо и може да очакваме много особени процеси както в Украйна, така и в Полша и Прибалтика, които са истерично антируски. Т.е. налице е много сложна международна обстановка, в която очевидно Борисов играе някаква роля, която не ни е понятна. Ние, като българи, не можем да повлияем на големите процеси, но е много приятен фактът, че нашият премиер успява да се вклини в тези разговори. Ние сме страна с по-малки възможности, претенции и желания и тези желания биха могли да се сбъднат във връзка с това, че

се занимаваме с големите на една маса

През последните дни много се говори, че в Москва ще се обсъждат енергийни проекти. По този въпрос, аз бих казал следното: представете си, че до вас живеят двама банкери, а вие по случайност сте в гарсониера между тях. Някакъв много голям конфликт между тези двама банкери се разрешава на ваша територия – със сигурност те ще дойдат у вас за преговорите с някакъв подарък за вашето семейство.

Струва ми се също така, че има известна аналогия със ситуацията с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Борисов успя добре да осребри възможността да бъде посредник между Европа и Ердоган. Първо, във Варна се състоя среща между ЕС и турския президент, второ, последният действително напълно обезопаси границата ни от имигранти. Предстои да разберем отговора на въпроса дали има потенциал за подобна възможна посредническа роля и между Запада и Русия.

Бих искал също така да спомена и една класическа българска идея:

„Винаги с Германия, никога срещу Русия"

Русия е причината България да съществува с цената на 200 000 трупа и историческите връзки между двете страни са нещо огромно, което не трябва да унищожоваме, колкото и да ни карат. Цар Борис Трети се озовава в много по-лоша ситуация от премиера Борисов – започва война между Русия и Германия. Независимо от това той успява, бидейки съюзник на Германия, да не обяви война на Русия. Т.е. този принцип е пазен в ситуации, които са били много по-трудни от сега. Когато казвам „винаги с Германия", това означава Европа – ние сме европейци, трябва да имаме обща съдба с европейците. Но отношението на народа ни към руснаците е нещо, което е капитал и не трябва да правим действия, които го нарушават. Това е в голям интерес на България. И ако Борисов успее на тази база да постигне нещо за страната ни, това ще бъде голям успех.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички