Бонусът на посредника

В Москва Борисов има шанс отново да осребри ролята, с която се справи в играта между ЕС и Ердоган

Бонусът на посредника | StandartNews.com

Днес премиерът Бойко Борисов е на визита в Москва. Мнозина се питат какви ще са резултатите от срещата му с президента Владимир Путин. Това е много повече от визита на български премиер при руски президент. Не е съвсем ясна неговата роля на посредник. Борисов е в ролята на представител на предварителни разговори, чието съдържание не е понятно. Трябва обаче да се погледне контекста, а той е следният: след като отиде на една много шумно очаквана визита в САЩ, френският президент Еманюел Макрон не се върна с пълна кошница. Напротив, повечето коментатори бяха склонни да кажат, че нищо не е постигнал. Той направи едно бомбастично изявление, съживявайки реплика с дълга предистория. Това е реплика още на генерал Шарл де Гол и планът за конвергенция между двата тогавашни блока, реализиран в

идеята за Европа от Атлантика до Владивосток

Т.е. някакъв вид обединение на това гигантско пространство. На свой ред тази реплика беше подхваната от Путин в началото на века, когато все още водеше отчетливо проевропейска политика. Оттогава никой не я е поставял пак, сега френският президент се върна към нея. Това донякъде е в унисон с германските настроения за намаляване на разрива с Русия и нормализиране на отношенията. Това има пряка връзка със ситуацията между САЩ и Иран. Едностранното излизане на Вашингтон от ядреното споразумение за Иран беше посрещнато в Европа с крайно недоволство и отказ да се последва американската политика. Просто защото Европа трябваше да плаща чужди сметки за нещо непремислено и несъгласувано с нея. Това много променя геополитическата карта на света. Критерий за раздалечаването между Европа и Америка, които доскоро бяха като братя-близнаци във външната политика, са отношенията с Русия. Има кръгове, за които това е изключително лошо и може да очакваме много особени процеси както в Украйна, така и в Полша и Прибалтика, които са истерично антируски. Т.е. налице е много сложна международна обстановка, в която очевидно Борисов играе някаква роля, която не ни е понятна. Ние, като българи, не можем да повлияем на големите процеси, но е много приятен фактът, че нашият премиер успява да се вклини в тези разговори. Ние сме страна с по-малки възможности, претенции и желания и тези желания биха могли да се сбъднат във връзка с това, че

се занимаваме с големите на една маса

През последните дни много се говори, че в Москва ще се обсъждат енергийни проекти. По този въпрос, аз бих казал следното: представете си, че до вас живеят двама банкери, а вие по случайност сте в гарсониера между тях. Някакъв много голям конфликт между тези двама банкери се разрешава на ваша територия – със сигурност те ще дойдат у вас за преговорите с някакъв подарък за вашето семейство.

Струва ми се също така, че има известна аналогия със ситуацията с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Борисов успя добре да осребри възможността да бъде посредник между Европа и Ердоган. Първо, във Варна се състоя среща между ЕС и турския президент, второ, последният действително напълно обезопаси границата ни от имигранти. Предстои да разберем отговора на въпроса дали има потенциал за подобна възможна посредническа роля и между Запада и Русия.

Бих искал също така да спомена и една класическа българска идея:

„Винаги с Германия, никога срещу Русия"

Русия е причината България да съществува с цената на 200 000 трупа и историческите връзки между двете страни са нещо огромно, което не трябва да унищожоваме, колкото и да ни карат. Цар Борис Трети се озовава в много по-лоша ситуация от премиера Борисов – започва война между Русия и Германия. Независимо от това той успява, бидейки съюзник на Германия, да не обяви война на Русия. Т.е. този принцип е пазен в ситуации, които са били много по-трудни от сега. Когато казвам „винаги с Германия", това означава Европа – ние сме европейци, трябва да имаме обща съдба с европейците. Но отношението на народа ни към руснаците е нещо, което е капитал и не трябва да правим действия, които го нарушават. Това е в голям интерес на България. И ако Борисов успее на тази база да постигне нещо за страната ни, това ще бъде голям успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай