БГ версията на „Бягство от затвора"

БГ версията на „Бягство от затвора" | StandartNews.com

Преди четири години 47-годишният Георги Сапунджиев сгази дете при опит да направи обратен завой. Днес убиецът вече е освободен - нямал противообществени прояви в затвора и изкарал курс по "отговорно шофиране", каквото и да значи това, при който показал блестящи резултати.
Когато Сапунджиев сгази малкия Паоло, който кротко си карал колелото, в подкрепа на загиналото дете се виеха живи вериги от родители. Днес виновникът за смъртта му ще излезе от затвора през парадния вход, не платил нито стотинка от цената на деянието, което е направил. Със сигурност неразкаял се, а търсил адвокати, които да му помогнат да излезе по-бързо, за да си кара поредната тунингована кола.
Спомням си как един негов колега по джигитство бе вкарвал в спешното свои съграждани с тежки рани, докато си фучал през махалата с двойно по-висока скорост.

Те си мълчали, за да не ги блъсне още веднъж

Не си спомням само дали го осъдиха за последното му убийство на дете - единственото, което влезе в съда. Но дори и да са го осъдили, има всички шансове да излезе тези дни, ако е изкарал и той курса по "отговорно шофиране". А също и се питам, когато им дават книжките, курсове по безотговорно шофиране ли карат?
Ясно е, че излизането от затвора в България е по-лесно, отколкото влизането. За да влезеш, те съдят на три инстанции, освен ако не си откраднал ракията на комшията. Да излезеш може и през парадния вход, особено ако чистачката в този момент не е заета с парцала си и не чисти тоалетните. Наказателният кодекс е толкова объркан, че за коренно различни престъпления са предвидени едни и същи наказания и всеки съд отсъжда съобразно собственото си разбиране. За блудство и за дребна кражба можеш да влезеш за приблизително сходен период от време. Изнасилвачи и кокошкари са кажи-речи приравнени, а родителите, които не пращат децата си на училище, плащат по-ниски глоби от пушачите на стадиона. Е, когато ги плащат, разбира се. Повечето от тях така и не си правят труда.
От години се говори, че трябва да се синхронизират наказанията, така че човек с тежки провинения да не излежава присъда, по-ниска от тази на кварталния циганин, задигнал кило зеле от мазето на празна къща. И въпреки това този произвол продължава. Преподавател от Алма матер тези дни бе осъден на три години затвор, но с петгодишно отлагане на присъдата за блудство със свой студент. Тъй като и въпросният преподавател е юрист, е повече от сигурно, че

за тези пет години ще намери начин да не помирише килия отвътре

Крайно време е държавата ни да продуцира нова версия на сериала "Бягство от затвора". Имаме разнообразни версии - един брадясал и го хванали след месеци, защото на всичко отгоре имал нахалството да сложи и качулка. Друг го заловили до слънчогледова нива, след като това се "отклонил" от работно място, където го пратили да се труди за добро поведение. Трети просто си го пуснали, щото демонстрирал на затворническата администрация, че вече може да шофира отговорно, а не да участва в гонки.
Можем да ги снимаме не с актьори, а с естествени персонажи, тъкмо от хонорарите ще намажат и някои надзиратели, които все протестират, че вземат малко пари. Е, видя се, че каквито парите, такъв и надзорът. Може да остане дори и някой лев за съдебната система.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай