Без доверие всяка власт е обречена

Румяна Коларова, политолог

Без доверие всяка власт е обречена | StandartNews.com

Ако това правителство падне, ще го свалят не 10-те или дори 20-те хиляди шестващи всяка вечер по "Цар Освободител". И не 500-те или дори 1000 души, които вчера обкръжиха Народното събрание. Това е само върхът на айсберга. Ще го свалят 85-те процента от българските граждани, които не го подкрепят, както сочат социологическите анкети. А здравият разум говори, че тези проценти ще растат оттук нататък. Всъщност животът на правителството зависи от парламента.

Блокирайки парламента, гражданите ще покажат, че не може да съществува правителство, което зависи от произволните решения на една антисистемна по своята същност и природа партия като "Атака". Присъствието на Волен Сидеров в парламента е било винаги скандално. И вчерашното напускане на депутатите му извади на повърхността тежката зависимост на БСП от тази одиозна партия.

Ако това правителство подаде оставка, не протестите ще са виновни за това, а управленските гафове, извършени през тези 4 седмици от кабинета. Защото, когато това стане, премиерът Орешарски ще я мотивира с това, че протестите не са му дали възможност да реализира социалните и икономическите обещания и останалите спешни и сложни антикризисни мерки. Истината е, че протестиращите реагираха изключително сдържано и разумно, като атакуваха единствената политика на правителството - кадровата.

Защото друга политика досега не сме видели.

Основната причина, поради която това правителство не може да работи, не са обещанията, а тоталната липса на доверие. Доверието е необходимо на всяко правителство, за да може то да осъществява политиката си. А членовете на кабинета и депутатите през последните две седмици си бяха въобразили, че могат да живеят и управляват в някакъв паралелен свят - въпреки протестите. Вчера хората им показаха, че през тях не може да се мине.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай