Без добра диагностика лечението е трудно

Без добра диагностика лечението е трудно  | StandartNews.com

Днес е професионалният празник на медиците. Какви проблеми имат и какво си пожелават попитахме доц. Анна Михова, национален консултант и представител на една от най-дефицитните специалности у нас - патоанатомията. Едва около 80 са тези специалисти в страната, а без тях не може да се извърши нито една сложна и качествена операция.

Днес сме съвременници на невероятно бързо развитие на медицината, в която водещи са иновациите в терапията. Те са свързани с много инвестиции, които обаче трябва да са съизмерими с тези в диагностиката. Диагностчният процес е сложен и изисква продължително обучение, опит и мултидисциплинарен подход. В мултидисциплинарния екип ролята на патолога е високо отговорна не само по отношение на диагнозата, но изобщо и към качеството на целия лечебно-диагностичен процес. За съжаление обаче лекарите, поставящи експертната патоморфологична диагноза в България, драматично намаляват. Болници в някои градове останаха без представители на основната клинична медицинска специалност - патология.

За да се преодолеят тези тенденции, е необходимо не само повече пари за медицината, но и те да бъдат справедливо разпределени. Заредена съм с оптимизъм, който все още не се е изчерпал и бих искала в деня на здравния работник да го споделя с колегите патолози, хистологични лаборанти и служители в патологоанатомичните структури, с пожелание за здраве, лично щастие и професионални успехи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай