Батальонът се строява за 10-и път

Батальонът се  строява за 10-и път | StandartNews.com

ГЕРБ ще чупи рекорди наесен, но никога съперниците му не са били толкова слаби

Руслан Йорданов

"Водете толерантна кампания". Тази благ призив прозвуча четири пъти от устата на Бойко Борисов по време на неделната партийна сбирка в зала "Армеец". Откриването на предизборната кампания на ГЕРБ приличаше повече на военен парад с 15-хилядна армия. На сцената маршируваха 265-те кандидат-кметове на общини, а в залата стояха 5142 претенденти за съветници и 3015 те мераклии за селски кметове.

Управляващата партия този път ще участва на изборите в абсолютно всички общини и населени места, навсякъде ще играе с пълни съветнически листи.

Звездната карта е подредена така, че местният вот тази есен съвпада с особен етап в политическия цикъл. Доскоро най-голямата партия БСП навлиза в последната фаза на разпада и дори бламира най-силните си кметове като тези в Шумен и Търговище. Отцепилата се от столетницата АБВ не е укрепнала достатъчно и ще използва предстоящата кампания да отвлече още червени политици и избиратели.

Традиционната десница в лицето на Реформаторския блок така и не можа да стигне до единна регистрация за изборите, и в повечето общини малките десните партньори

сами си подливат вода и замерват с кал

Другата изгряваща звезда - Патриотичният фронт, също се оказа, че не може да мели вода на общинско ниво и на доста места ВМРО и НФСБ ще се пуснат по отделни писти. В тази връзка Борисов логично заключи, че ДПС са единственият им противник, който може да им излезе като организация, ред и концентрация на ресурси в определени региони. Лидерът на ГЕРБ предупреди съпартийците да не прекрачват етническата толерантност и да не се подхлъзват по съблазнителната плоскост на анти-ДПС кампанията. За всичките години може би двамата с Цветанов са разбрали най-накрая, че агресивната ксенофобска кампания неизменно като краен ефект само увеличава гласовете за Местан и компания.
Премиерът ясно открои и разликата - на изборите ДПС са най-сериозният им противник, а на национално ниво - в парламента, опозиционен партньор за танц.

Впечатление направи и покровителственото, дори пренебрежително отношение на Бойко Борисов към основните сили. За него лидерът на БСП е "колегата Мишо", а реформаторите - "най-добрият възможен партньор с всичките им кусури".
За девет години ГЕРБ победи на девет избора и

извървя пътя от люлката до партия-държава

През 2007 г. хората на Борисов разполагаха с 45 кметове и 993 съветници. На местния вот 4 години по-късно увеличиха постиженията си до 94 кметове и 1601 съветници. Сега Цветанов постави задачата да се сдобият с над 100 кметове и над 1700 съветници - цел, която ще вероятно ще надминат с лекота. Тоталното надмощие на управляващата партия доведе дотам, че политическите наблюдатели зациклиха върху въпроса дали наистина ГЕРБ са толкова силни или по-скоро останалите партии се намират на историческо дъно - обезкръвени, слабо организирани и затънали в мирогледна криза.
Съкрушителната победа, към каквато са се запътили герберите, обаче крие и подводни камъни. Или както казват старите хора много хубаво не е на хубаво. След 25 октомври ГЕРБ ще държи абсолютно цялата власт в страната и съответно ще бъдат държани отговорни за всички неудачи. Ще отмине годността на оправданията с предишните кабинети и Борисов ще бъде принуден да търси други отдушници за неизбежно трупащото се социално и политическо напрежение в утвърдилия се еднополюсен модел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай