България първа ще получи газ от "Шах Дениз 2"

България първа ще получи газ от "Шах Дениз 2" | StandartNews.com

Отношенията между страните ни през последните години се развиват изключително успешно в много области. За три месеца българският премиер Пламен Орешарски направи две посещения в Баку. През декември 2013 г. той бе там за подписването на договора за газовото находище "Шах Дениз 2". Това бе историческо събитие в Азербайджан, защото този документ отваря нова енергийна карта на света. Споразумението позволява да се изнася азербайджански газ в Европа, която е заинтересована от развитието на алтернативните енергийни източници. И сега Азербайджан експортира газ в Турция, Русия и Иран. Но ние сме заинтересовани да експортираме гориво и в страните от ЕС. През 2013 г. международен консорциум избра маршрута ТАП, който е трансадриатически газопровод. Това е износ на азербайджански газ през Турция, Гърция, Албания и Италия. Разбираме, че за Източна Европа бе много важен петролопроводът НАБУКО. Но избирането на този проект от консорциум от тези световни компании като "Бритиш петролеум" и "Статойл" бе свързано с комерсиални и икономически съображения. Искам специално да подчертая, че след избора на проекта ТАП Азербайджан постави условието азербайджанският газ да бъде на първо място доставен в България. Споразумението за "Шах Дениз 2", чието находище е в Каспийско море откъм азербайджанската страна, ще позволи през 2019 г. да се експортира първият азербайджански газ чрез интерконектор от Гърция в България. Планираме също след България този газ да се изнася също в други източноевропейски страни, като Румъния и Унгария, а това вече е проектът НАБУКО.

 

Енергийният сектор е най-важният в нашите отношения с България. Но за нас са важни и други направления на сътрудничеството като селското стопанство, туризма и леката промишленост. Голямо значение придаваме и на връзките в областта на образованието и спорта. Разбира се, голямо значение има и културното сътрудничество.
Българският премиер имаше и много полезна среща с президента на Азербайджан Илхам Алиев. Бяха обсъдени въпроси за инвестирането на азербайджански капитали в икономиката на България и обратното. Бе решено да се проведат дни на културата на Азербайджан в България. В ход е и подготовката на споразумение за образованието, което ще даде възможност за обмен на студенти. В парламента на България бе създадена нова група за приятелство с Азербайджан. Радващо е, че в нея участват 42 депутати. Имаме и споразумение за културен обмен между университетите. Вече имаме и побратимени градове. Това са Шаки и Габрово. Подготвя се побратимяване между Банско и новия ни курортен град Гусар, а също и между Велинград и Габала. Скоро ще започне работата за изпълнението на всички постигнати споразумения, така че връзките между нашите страни да се развиват още по-добре.

/Записа Любомир МИХАЙЛОВ/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай