Неделя,

България като мост между ЕС и Турция

От: Администратор -
България като мост между ЕС и Турция
A
A
A

България вече съдейства ефективно за подобряване на диалога между Европейския съюз и Турция и това се вижда. Всичко това, което се случва, е добро, защото никой няма полза от влошените отношения между Европейския съюз и Турция, а също така, бих казал - между НАТО и Турция. Тя е един от най-важните членове на Пакта изобщо, още повече - в тази част на света. И от критична важност за стабилността и за силата на НАТО е Турция да бъде лоялен и пълноценен член на организацията. Това не бих казал, че беше безспорно през последните месеци и следователно всяко подобряване на отношенията между Турция и западните страни трябва да бъде приветствано.

Страната ни върши много хубава работа в момента

България и Турция демонстрираха единство по време на откриването на храма "Свети Стефан" в Истанбул и това е съществен принос за двустранните отношения с Турция, които общо взето през годините са били в доста добро състояние. Даже при комунизма отношенията между България и Турция не бяха чак толкова лоши. Така че това е една хубава традиция и е добре, че се спазва.

Дай Боже, да не останат на това ниво нещата и да продължат положителните тенденции.

Ясно е, че скоро реално Турция не може да влезе в Европейския съюз. Но това не значи, че не трябва да се развиват отношенията. Анкара може и да не може да се присъедини към съюза, но една огромна част от външната й търговия е с ЕС и бих казал, че една не малка част от външната търговия на ЕС е с Турция. Така че отношенията могат да бъдат добри

и без Турция формално да става член

Не виждам в най-близко бъдеще Турция как може да стане член на ЕС. И самите турци не виждат тази перспектива.
Френският президент Еманюел Макрон го каза също - скоро Турция няма да стане член на ЕС. Даже досега имаше лицемерие в тези отношения, всички казваха - ами дайте, сега ще преговаряме. Скоро Турция няма да е член на ЕС, но това не пречи на добрите отношения.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички