България като мост между ЕС и Турция

България като мост между ЕС и Турция | StandartNews.com

България вече съдейства ефективно за подобряване на диалога между Европейския съюз и Турция и това се вижда. Всичко това, което се случва, е добро, защото никой няма полза от влошените отношения между Европейския съюз и Турция, а също така, бих казал - между НАТО и Турция. Тя е един от най-важните членове на Пакта изобщо, още повече - в тази част на света. И от критична важност за стабилността и за силата на НАТО е Турция да бъде лоялен и пълноценен член на организацията. Това не бих казал, че беше безспорно през последните месеци и следователно всяко подобряване на отношенията между Турция и западните страни трябва да бъде приветствано.

Страната ни върши много хубава работа в момента

България и Турция демонстрираха единство по време на откриването на храма "Свети Стефан" в Истанбул и това е съществен принос за двустранните отношения с Турция, които общо взето през годините са били в доста добро състояние. Даже при комунизма отношенията между България и Турция не бяха чак толкова лоши. Така че това е една хубава традиция и е добре, че се спазва.

Дай Боже, да не останат на това ниво нещата и да продължат положителните тенденции.

Ясно е, че скоро реално Турция не може да влезе в Европейския съюз. Но това не значи, че не трябва да се развиват отношенията. Анкара може и да не може да се присъедини към съюза, но една огромна част от външната й търговия е с ЕС и бих казал, че една не малка част от външната търговия на ЕС е с Турция. Така че отношенията могат да бъдат добри

и без Турция формално да става член

Не виждам в най-близко бъдеще Турция как може да стане член на ЕС. И самите турци не виждат тази перспектива.
Френският президент Еманюел Макрон го каза също - скоро Турция няма да стане член на ЕС. Даже досега имаше лицемерие в тези отношения, всички казваха - ами дайте, сега ще преговаряме. Скоро Турция няма да е член на ЕС, но това не пречи на добрите отношения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай