България днес е ГЕРБ и седемте джуджета

България днес е ГЕРБ и седемте джуджета | StandartNews.com

ДСБ да напусне ЕНП, ако не спре атаките срещу Борисов

Георги Марков, бивш конституционен съдия

Няма как, заставяйки на този подиум, и виждайки тази зала, да не върна лентата. Само една година назад тук бяха всички кметове и общински съветници на ГЕРБ, пожелавахме си десета поредна победа и тя се сбъдна. Вие сте първата партия в Европа, която постигна повече победи от възрастта си - девет години, десет победи. И точно сега е моментът да отговоря на уважаемия г-н Станишев, който вчера постави под съмнение ГЕРБ. Пита другарят Станишев дали ГЕРБ е вече толкова силна, колкото беше 2011 г. А кандидатът за президент, уважаемият генерал Радев, казва: Те са една машина за избори, те нямат личности. Дали е силен ГЕРБ и дали е слаба БСП, дали няма личности в ГЕРБ, или има, може да каже само българският народ. И понеже гласът народен го каза, а г-н Станишев беше тогава в чужбина, а генералът в облаците, аз искам да кажа какво се случи преди една година. Вие постигнахте не просто победа, вие постигнахте най-голямата победа в историята на България срещу БСП. В София ГЕРБ и госпожа Фандъкова първи тур: 60 на 8. Няма да казвам кои са кандидатите на БСП, да не ги излагам - всичките са под 10%. Пловдив, бъдещата столица на културата - над 50% ГЕРБ, БСП - 7%. Черноморската столица Варна - 62% срещу 7%. Велико Търново, старата столица, г-н Панов - 65% срещу 12%. Дунавската столица, 53% на първи тур. Столицата на Пиринска Македония г-н Камбитов - 58%, Стара Загора, младият политик Живко - 79% срещу 9%. И един фантастичен световен рекорд - Бургас - 84% срещу 4% за БСП. ГЕРБ има не само силна личност за лидер, ГЕРБ има букет от лидери. Не мога да не кажа едно преживяване. Само преди една седмица бях по покана на семинар на ГЕРБ в Разград. Имаше над 160 много приятни герберки и доживях след 70- години комунистическо управление в Разград да изпия едно демократично кафе при първия демократичен кмет г-н Василев. И казах: "Господин кмете, ние бяхме една шепа депутати от СДС точно през октомври преди 25 години, обикаляхме България, спечелихме първата победа, но не отидохме в Разград и в Търговище. Казаха ни: Там е бетон червено. Вие разбихте и последната комунистическа крепост в България". А колкото до машината: има машина, има машинист и той е на първия ред - г-н Цветанов. И въпросът е как действа тази машина. Тя действа просто - всеки петък, събота и неделя от град на град, от село на село, от паланка на паланка, от врата на врата да се ръкува с всеки български гражданин, да му чуе проблема, да знаеш поименно всеки член на ГЕРБ. На 2 март бях в Кърджали за 9 години ГЕРБ-Кърджали.

Тръгват Цветанов и Цвети Караянчева, за да има днес препълнена зала в Кърджали, да пуснем първите ракети за 3 март, имаме общински съветници в Кърджали, Ардино, Кирково. Ето това е машината ГЕРБ. Г-н Борисов направи пътища, да тръгват и другите партии, ако могат да правят нещо, като не могат - да си седят само на пресконференции и в сутрешните блокове. Няма как, като човек, който е бил девет години конституционен съдия, да не опровергая уважаемата г-жа Нинова. Чуйте нейния девиз: "Не пускайте аванта на ГЕРБ на тези президентски избори, защото те са се сраснали с държавата". За какво срастване с държавата можем да говорим в една парламентарна демокрация, в която ГЕРБ дори няма в парламента свое собствено мнозинство, въпреки хиляди победи над БСП и ДПС взети заедно. Въпреки това ГЕРБ съумява да овладее парламента. Правителство - та кой ли не е в това правителство. Вицепремиер доскоро беше кандидатът на БСП за президент от предходните избори.

ГЕРБ прелива от толерантност и тази толерантност е най-много в сърцето на Бойко Борисов, който неслучайно го кръстих политическия Дядо Коледа. Няма сезони, раздава омбудсмани - уреди се и уважаемата госпожа Манолова. Председател на Конституционния съд не е братовчед на Борисов, нито синът на Стефан Савов или Александър Джеров, а внукът на Борис Велчев. И преливахте с тази толерантност, защото искахте да изпълните предизборния си лозунг - да е стабилна България.

И нека внимаваме какво става на Балканите. Турция - взривове, атентати и преврати. Гърция - пенсионери се бият с полицаи, искаха Ципрас, сега не го искат. Сърбия - спечели Александър Вучич, големи проблеми с Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Македония не е в състояние месеци наред да произведе избори за парламент. На всичкия тоя фон България е единствената стабилна страна на Балканите, благодарение на ГЕРБ. И какво получихте от тези реки от толерантност - получихте нещо, което не съм очаквал - един висш военен да нарече кандидат-президента на ГЕРБ, българска дама, майка, председател на парламент - че е Бойко Борисов с очила и пола. Това ли ще ни е президентът? Че той утре ще отиде в Естония, сега там избраха жена, ще иде в Хърватия - и там е жена, такива ли ще ги ръси, питам аз? Г-жа Цачева не е парашутирана, тя е имала куража през 2009 г. да се яви с бюлетина, на която пише "Цачева" срещу бюлетина, на която пише Румен Петков, легендата тогава на БСП. И тя го победи с над 10%.

Ползвам това видеообръщение на Жозеф Дол, то е много важно. Надявам се то да е червен светофар, за да може да се сети една малка и дребна партия, но много злобна, която е от ЕНП и се нарича ДСБ, да спре да злослови по адрес на ГЕРБ. Нейно право е да не харесва ГЕРБ, не харесвайки ГЕРБ, значи не харесва ЕНП. Ето го Социалистическия интернационал, ето го Либералния, да си отиват от ЕНП, ако продължават тази анти-ГЕРБ кампания. Сега искам да защитя Бойко Борисов с нещо, което широката публика не знае. През 2008 г., тогава ГЕРБ не бяха нито в законодателната, нито в изпълнителната власт, в България всичко се замете какво стана. Въпросният казус "Бокова", защо е била сменена. Роналдо и него го смениха преди три недели в 82-рата минута, щото играе слабо. Пуснаха резерва, но Кристиано си излезе, не играха и двамата. Но 2008 г. не Борисов отива в Аржентина, а българска делегация, начело с президента Първанов. Той води министри от кабинета на Станишев, ДПС, води Бокова и там лобира тя да стане шеф на ЮНЕСКО. Само че президентът на страна членка на ЕС, току-що станала с гласа на Англия също, подкрепя Аржентина срещу Великобритания за Фолклендските острови. Още тогава червеният картон на г-жа Бокова беше вдигнат. Трябва да благодарим на ГЕРБ, че съществува. Защото ако не беше ГЕРБ, България щеше да бъде на един ляв крак, при това с пет шини. Пет БСП-та - на Нинова, на Първанов, на Таня Дончева, на Кадиев и на Сашо Томов, и щеше да бъде с една патерица от две ДПС-та. Вие изправихте България на два крака - ГЕРБ и седемте джуджета - това е България днес.

Ще завърша с вашето послание "Ще работим за гражданите". То не е пожелание - то е реалност. Ако 90-те години СДС беше носител на политическата промяна, вие направихте зримата промяна в България. То не бяха метро, нови трамваи, пречиствателни станции, пристанища, културни паметници, спортни зали. Какво повече, защо не го направиха другите? И чест прави на първия демократично избран президент (премиер - б.р.), това беше точно ноември преди 25 години, Филип Димитров, който каза : Ако един ден и ако аз имам такъв мандат, бих правил същото, което прави Борисов. Завършвам с едно обръщение към бъдещия президент на България г-жа Цачева: Шапка ви свалям за това, че съумяхте да водите толкова труден парламент. Много е лесно да си шеф на парламента, когато имаш 50 плюс един депутати зад гърба си или две трети мнозинство. Много е трудно, когато имаш една менажерия от политически партии. И с такт, с юридическа подготовка, с разум, с толерантност и опит, с помощта на премиера, да съумееш в този парламент от 40 партии да докараш на три четения три четвърти мнозинство за промяна на конституцията. Поклон! И на вашия вицепрезидент, генерал, висш български военен, който обаче не говори както кандидата на БСП само за подводници, торпили, крайцери, защото е опитен политик, депутат. Няма друг шанс за България освен победа на ГЕРБ!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай