Българите се страхуват от нова световна война

Българите се страхуват от нова световна война | StandartNews.com

Растящото напрежение между Запада и Русия, продължаващият конфликт в Сирия и изострените заради него противоречия между световни и регионални сили, както и непредсказуемото поведение на Северна Корея засилват опасенията от мащабен военен сблъсък. Третата световна война вече не е сюжет от филмовата индустрия, а реална заплаха. Така смятат и мнозинството българи според последния сондаж на агенция "Галъп Интернешънъл", проведен между 3 и 4 април сред 801 пълнолетни българи по телефона. Проучването е независимо от външно финансиране. 53% от анкетираните българи смятат, че в момента има реална опасност от глобален военен конфликт. Това се равнява условно на 2.9 милиона пълнолетни българи от общо около 5.5 милиона трайно живеещи в страната. Общо 34% от запитаните (близо 1.9 милиона души) пък смятат, че е по-скоро вероятно (28%) или е много вероятно (6%) в идните няколко години някоя от глобалните ядрени сили действително да използва ядрено оръжие. Все пак,

мнозинството не очаква ядрен конфликт

– общо 63% казват, че това е малко вероятно (44%) или и е изключено (19%), а останалите се колебаят. На този все по-тревожен външен фон българите явно харесват балансираната външна политика. В същото време обаче искат и далеч по-безкомпромисна вътрешна политика.

62% от анкетираните българи намират, че премиерът Бойко Борисов се справя добре с външнополитически дейности като председателството на Съвета на ЕС и дипломацията. 30% са на обратното мнение, а останалите се колебаят. Явно

обществото ни одобрява по-скоро балансираните външни действия

които са характерни за Борисов, коментират от "Галъп". Доказателство за това е и отношението къв преговорите с турския президент Реджеп Таип Ердоган. 62% приемат, че с него е необходимо да се преговаря, а 33% смятат, че преговорите с него са излишни.

В същото време обаче обществото ни явно продължава да очаква далеч

по-ефективни и твърди действия срещу проблемите в страната

и особено спрямо корупцията. Така например скорошните акции на прокуратурата в болници срещат практически единодушно одобрение – 93%. Радикални позиции като тези на Валери Симеонов срещу рекламата на хазарт, например, също срещат солидна подкрепа – 71% и т.н.

По-рано бяха публикувани резултатите от първата част на проучването на "Галъп". Според тях 88% от българите са съгласни с позицията на правителството относно случая "Скрипал".

81% от запитаните не виждат реални доказателства за вината в ситуацията със отравянето на бившия руски шпионин. За 6% от българите доказателствата до този момент са достатъчни.

При липсата на яснота по случая, мнозинство от 52% смятат, че Западът е виновен за създалото се напрежение, докато 18% сочат Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай