Българите против боя вкъщи и третия пол

Българите против боя вкъщи и третия пол | StandartNews.com

Повечето българи категорично не приемат да се бият жените, но пък са и доста резервирани към Истанбулската конвенция заради опасенията, че тя ще отвори вратата за признаване на третия пол у нас. Това са изводите от поредния бърз телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл", проведен сред 801 души на възраст 18+ години по специална панелна методика, която осигурява надеждност на данните. Проучването е проведено на 15 и 16 януари, в разгара на бурните дискусии около конвенцията, която ще бъде внесена в родния парламент за ратифициране.

Българите категорично не оправдават домашно насилие или подчинена роля на жената, но и не са въодушевени от идеята за социални роли около половете

Темите на Истанбулската конвенция по-скоро разделят обществото ни, макар и без да се стига до крайности, коментира от "Галъп".

50% от изследваните казват, че когато става дума за пола на човек най-важен е биологичният пол, а за 38% най-съществено е кой как се чувства. Данните показват, че в обществото ни няма крайности, но мненията съвсем не са еднозначни. В същото време обаче мнозинството българи категорично не приемат, че ролята на жената е подчинена. 89% не са съгласни, че жената трябва да се подчинява на мъжа, 10% са съгласни, а 1% се колебаят. 92% категорично отхвърлят, че мъжът може да удря жената. 7% обаче са съгласни, а един процент нямат мнение. Седемте процента, които оправдават шамар за жените, са приблизително равни на над 350 хиляди души. Подобни числа бяха отчетени и преди две години – в друго изследване на „Галъп интернешънъл".

Привържениците на ГЕРБ са в по-голяма степен склонни да приемат социалните аспекти на джендър ролите, привържениците на Обединените патриоти, БСП и ДПС – не. Очевидно, повдигната от Патриотите тема, е вече възприета и от симпатизантите на БСП. Привържениците на ГЕРБ пък явно са възприели партийната позиция, в контраст с повечето останали.

Сред онези, които подкрепят подчиненост или насилие над жените, личат най-вече представители на малцинствени групи - където се толерират браковете между непълнолетни.

Разбира се, идеята за превъзходство на мъжете се споделя в по-висока степен именно от мъже.

Притеснителното е, че дела на склонните към домашно насилие българи не намалява и този проблем трябва сериозно да бъде анализиран и решаван, коментират от агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай