Българинът не мисли, а се влюбва в политици

Българинът не мисли, а се влюбва в политици | StandartNews.com

ДИСКУСИЯ

Андрей Райчев,
социолог

Очаква ни обикновена и по-мека, отколкото сме свикнали, предизборна кампания. Защото основният скандал е зад гърба ни. Той продължи около година - от изборите през 2013 г., шест месеца протести и шестмесечна постпротестна ситуация след тях, в която скандалът между опозиция и власт премина в скандал между управляващите партии. Управляващите се оттеглиха по предварително необмислен начин, така че обвиненията и контраобвиненията вече са направени. Хората казват: "Излъжи ме нещо! Аз трябва да те избера пак, с отвращение, но ме излъжи нещо отново!". Имаме безнадеждност в два смисъла. Първо, имаме едно безнадеждно откъсване на политиците от мисленето на хората. Населението окончателно ги е отписало и ги смята за изроди. Второ, има безнадеждност откъм мобилизация. А страната ни се нуждае от нея - ние трябва да започнем да правим повече неща за по-малко пари. Но българинът иска обратното и пита: "Кога ще ме демобилизираш? Кога ще ми подариш нещо, ще ми дадеш пари?".

На тези избори малките партии ще се борят за живот и ако не преминат бариерата, ще загинат. ГЕРБ е очевидният лидер и ще положи усилия да получи мнозинство. Проблемът у нас е, че така желаната стабилност се получава за сметка на влюбване. Българинът дава властта във влюбено състояние. Нацията ни се е влюбвала в Костов, Виденов, цар Симеон, а последната ни любов, която е на път да се върне като полулюбов, е Борисов. А това, което трябва да направи, е да поиска политиците ни да се разберат, да направят програма и широка коалиция. Но шансът да се случи е нулев. Най-възможният вариант след вота е управление на ГЕРБ и РБ. А какъв шанс има за оцеляване тази коалиция освен да вика предишните, които "разкатаха фамилията на страната"? Ако дойдеш на власт с реториката "ние сме добри, вие сте лошите", хората очакват при управлението ти положението в страната да се подобри. А шансът за подобрение е само в широката коалиция. Но тя изисква да се мисли рационално за България, а не кой ни е виновен. "Ще дойдем на власт и ще стане по-хубаво" е огромна лъжа, защото ситуацията у нас е такава, че няма как да стане по-хубаво.

Печели този, който внушава стабилност

Даниел Смилов,
политолог

На тези избори няма да има някаква специална демобилизация. Избирателната активност ще бъде близка до нормалната за такива избори, тоест от около 60%. Ще чуем обаче много клишета от сорта на "един-два милион работни места", "влакът стрела до Бургас" - всички тези клишета ще се завъртят отново, но те са станали нормална част от пейзажа. А и част от хората очакват да чуят от политиците именно такива неща. Вярно е, че у населението има умора от скандалите, но хората усещат кризата на управляемост, която се получи, и искат да се сложи нейният край. Така че ще има вот за по-стабилно управление в по-дългосрочен хоризонт. Защото преди година малцина са си представяли, че ще я докараме до това да сме на ръба на банкова криза. Това е доста изнервящо и ще бъде основен фактор при определянето на предпочитанията на хората за кого да гласуват. Има варианти за стабилно управление след вота, като най-вероятно то ще е между ГЕРБ и РБ. Не виждам с какво коалиция между ГЕРБ и БСП е по-стабилна от такава между герберите и реформаторите. Тезата, че българинът дава стабилност срещу влюбване невинаги е вярна, защото той може да мисли и да взима политически решения с главата си. Така че не изключвам възможността за стабилно управление след вота само защото сега няма влюбване у населението, каквото е имало преди.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай