Авгиевите обори на ФИФА

Авгиевите обори на ФИФА | StandartNews.com

Корупцията се е просмукала във ФИФА чак до самия й връх. Дано вече са го разбрали дори най-упоритите. Малко преди конгреса на ФИФА в Цюрих бяха арестувани шестима нейни топфункционери. Според следователите от САЩ в продължение на години тези функционери са взимали подкупи за телевизионните и рекламните права в Северна, Централна и Латинска Америка - общо над 100 милиона долара. Сред арестуваните са и двама от осемте вицепрезиденти на Изпълнителния комитет - така да се каже, на световното футболно правителство. Един измежду тях, Джефри Уеб, който е президент на футболните съюзи на Северна, Централна Америка и на Карибския регион, се смята за най-довереното лице на президента на ФИФА Йозеф Блатер. Името на самия Блатер обаче не фигурира в списъка на заподозрените.

Защо ли да се чудим? Всеки път през последните 17 години под управлението на Блатер, когато се разчуеше, че функционери на ФИФА са протягали ръка за подкуп, техният шеф излизаше чист от скандала, като да беше наметнат с невидима защитна мантия. Само веднъж на Блатер му припари под краката: когато се разбра, че в тогавашното си качество на генерален секретар на ФИФА най-малкото е знаел за подкупите, които маркетинговият партньор на Световната федерация ISL е раздавал на високопоставени функционери. Блатеровата ФИФА преименува подкупите в "посреднически хонорари" и през 2010 година плати милиони, за да се измъкне от съдебно преследване. През останалото време Блатер просто се усмихваше и с тази усмивчица надмогваше всички кризи. А кризи не че нямаше. Последната избухна, когато - за всеобщо възмущение - домакинствата на следващите две световни първенства бяха присъдени на Русия и Катар. По този случай швейцарските власти още водят разследване по подозрение в корупция.

Под звуците на тази увертюра изглежда направо абсурдно, че в петък на конгреса на ФИФА в Цюрих Блатер ще кандидатства за пети мандат като шеф на организацията. 79-годишният функционер може почти сляпо да се осланя на своите клакьори от Африка, Азия, Северна, Централна и Латинска Америка. Те ще гласуват за него. Европейците, които всъщност искаха да се отърват от Блатер, се оказаха просто книжни тигри. В една нормална и спазваща законите фирма Блатер отдавна трябваше да си е взел шапката. И ако имаше поне малко почтеност, той щеше да го направи доброволно. Но ФИФА не е такава фирма. Какво ли още трябва да се случи, за да се разчистят най-сетне тези авгиеви обори? Очевидно самата ФИФА не желае да ги разчисти - нищо, че иначе си има Комисия по етиката. Може би е нужна революция, която да срути цялата тази пирамида!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай