"Атака" пропада, Бареков напредва

"Атака" пропада, Бареков напредва | StandartNews.com

Васил Тончев, "Сова Харис"


Резултатите от последното ни социологическо проучване показват преди всичко стабилизацията на политическо статукво. Ако днес имаше парламентарни избори, БСП щеше да вкара в Народното събрание 87 депутати, ГЕРБ - 82, ДПС - 30, Реформаторският блок - 18, "Атака" - 10, "България без цензура" - 13. Тази стабилизация се дължи най-вече на процесите в ГЕРБ, който през ноември м.г бе достигнал най-ниското равнище в спада на общественото доверие - 16,3%, а сега отбелязва 18,4 на сто. Партията на Бойко Борисов явно успя да преодолее вътрешнопартийната криза и се утвърди като водеща сила вдясно. Като тенденция това вече говори за една доста устойчива електорална нагласа. В ГЕРБ текат процеси на обновление. Не случайно включихме в анкетата и Йорданка Фандъкова, доколкото тя се утвърди като столичен кмет, за което говори и полученият процент на одобрение от 38 на сто - по-висок от този на президента Росен Плевнелиев (33 на сто) и на всички останали политически лидери.Тя, заедно с Кристалина Георгиева, след като се завърне в България, а също и Делян Добрев и Томислав Дончев - хора със сериозно влияние и близки с президента и кръга "Капитал" - ще изграждат новото лице на ГЕРБ.

Що се отнася до БСП, тя и нейните лидери запазват позициите си от есента. Наистина проучването бе направено преди заявката на АБВ за самостоятелна листа за евровота, но мисля че това няма да има сериозни последици.
Най-важният извод от получените данни е сривът в "Атака". Нисходящата тенденция съответства с двойно спадналия процент на одобрение на лидера й Волен Сидеров от 8 на 4 на сто. Така че е почти невероятно при тази ситуация "Атака" да прескочи бариерата за евровота, която е 5,69 на сто. В този аспект все по-добре стои ВМРО-БНД. Хората я възприемат като най-проевропейска националистическа формация, поради което е желан партньор в центъра. ВМРО-БНД вече изгради добро сътрудничество с "България без цензура". А това пък е партията, която набира най-голяма скорост благодарение на безусловната лична харизма на лидера си Николай Бареков. С всички шансове да изпрати депутат в Брюксел и без проблеми да влезе в Народното събрание при предсрочни избори.

Без особени промени са нещата в Реформаторския блок, който запазва позициите си както за присъствие в Европарламента, така и за влизане в следващото НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай