Ало, ало, Първанов

Ало, ало, Първанов | StandartNews.com

Оставката на шефа на АБВ очерта конфликта между жилото и меда на властта

Не се случва всяка сутрин зрителите на национална телевизия да се разсънват с ритуал по поднасяне на оставка от двукратен президент на Републиката и председател на две партии. Вчерашната "бомба", хвърлена в ефира в ранни зори, изненада всички, които познават Георги Първанов като донякъде прикрит, умерен и прагматичен играч.
Само преди седмица лидерът на АБВ предложи да се обзаложи с присъстващите на събитието репортери, че неговата парламентарна група ще каже твърдо "Не!" на заема от 16 млрд. лв. Никой не отвърна на предизвикателството му и той се отърва без финансови щети.

Оня ден в пленарна зала обаче първо вицепремиерът Ивайло Калфин намекна, че поради очаквания отказ на неговата партия да подкрепи дълга, е напълно готов да се оттегли от състава на правителството. Веднага след това ПГ на АБВ викна превъзбудено, че е щастлива от уверението на финансовия министър Горанов как ще похарчи с 2 млрд. лв. по-малко до 2017 г. и избра да удари рамо на финансовата операция. Оказа се, че депутатите от АБВ са звъннали спешно на Първанов, но телефонът му бил изключен и не успели да го уведомят за внезапно споходилото ги просветление.
Бившият президент смята, че съпартийците му са допуснали наивна и стратегическа грешка с подкрепата. Вероятно очаква, че обвинението

"Заробихте и внуците ни с 16 млрд. борч"

ще се използва усилено от левите конкуренти

от БСП в кампанията за наближаващите избори. Сметките показват, че и без гласовете на абевейци решението щеше да мине в парламента, а по-този начин партията нямаше да носи отговорност в случай, че пострада общият имидж на управляващите сили.

"Политическата грешка", натъртена от Първанов, се изразява в прикачването им към "лошите" теглещи дълг, без да има неотложна нужда.

Същевременно той си дава сметка, че немалка част от бъдещия борч ще отиде за покриване на колосалните дефицити в социалната система, за която се грижи неговият заместник Калфин. Естествено, АБВ и занапред няма да пропусне повод да се похвали с щедрата си социална програма, но няма как да се бие в гърдите около обстоятелството, че тя се провежда именно благодарение на изтеглените милиарди.

Още повече, че не бива да се забравя и критичната ситуация в страната, след като през зимата на 2013 г. избухнаха гладни бунтове покрай увеличените сметки за ток, които пометоха първия кабинет "Борисов".

Без туширане на острите социални проблеми,

което, естествено, може да стане само със значителни средства, България рискува отново да се сблъска с бедняшки въстания - ужасяващ и срамен феномен за член на ЕС.

Обективно в АБВ се наблюдава конфликт между меда и жилото на властта, между държавния и партийния интерес. Първанов е прав, когато смята, че критиците ще им натрият носа заради гласуването на заема. Калфин и депутатите се движат по различна логика - как ще провеждаме социална политика, без да сме осигурили инструментите и ресурсите за нея.

Остава загадка защо президентът кацна в сутрешен блок да съобщи тревожната вест. Най-плиткото обяснение се крие в нараненото му его на пръв вожд и учител, чиято дума е закон за абевейците.

По-възможно е Първанов всъщност да се е опасявал, че разногласията в партията ще станат достояние на медиите, които ще ги превърнат във балон от спекулации и е решил първи да освети спора и демонстративно да сложи глава на дръвника. Покрай оставката и ултиматума му се свикват ръководните органи на АБВ, които силно се съобразяват с неговия авторитет, и

са длъжни да отсъдят кой крив и кой прав

В случай че конфронтационните линии се задълбочат, партийното началство може да се озове в открита война със собствените си парламентарна група и вицепремиер. Подобен разкол ще спъне новородената му партия и ще достави дива радост на бившите му другари от БСП. Другият вариант е здравият разум да се събуди и двете очертаващи се крила да постигнат съгласие и корекции на поведението си във взаимен интерес.

В крайна сметка подобни разломи между партийци и управници се случват във всички формации, които пребивават във властта, и от мъдростта на техните ръководители зависи дали откритият и честен дебат ще бъде оздравителен, или АБВ ще се саморазтури, след като танцува само едно лято.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай