Да заменим балканския с европейски подход

 Да заменим балканския с европейски подход | StandartNews.com

Росен Плевнелиев, президент

Теснопартийните интереси трябва да отстъпят на националните интереси. България има нужда от работещ парламент и редовно правителство. Нека покажем, че и българската демокрация е узряла за принципни и работещи коалиции.
Нека заменим балканския с европейски подход - не раздаване на постове или власт на всяка цена, а какво смислено има за вършене в държавата и кой е компетентен да го свърши. Вече не вярваме на революции, на месии и на популисти - това е добре. Вместо силните хора, нека изберем силните институции, нека заложим на модерния патриотизъм, който ни учи да обичаме родината си и да се посветим на народа си. Нека се разграничим от криворазбрания национализъм, сеещ омраза към различния, която води до изолация и бедност. Обществото има нужда от отговорни и компетентни лидери в икономиката, в държавата и в политиката. Нека им дадем път.

Нестабилността днес е най-голямата заплаха за България. Важно е да постигнем по-високо ниво на политическа и институционална стабилност. Важно е за икономиката, за доходите, за регионите, за създаване на работни места и за по-добър живот на българските граждани. Гражданите, инвеститорите, пазарите са неспокойни. Проблемите са много и не ни чакат, а сроковете за тяхното решаване изтичат. Приветствам новия подход, който политическите сили демонстрираха преди конституирането на 43-ото народно събрание - подход на диалог, на съпоставяне на позиции и търсене на съгласие и резултати по националните приоритети чрез принципни споразумения и програма за действие.

Доверието е ключът към успеха - доверие на гражданите, но и доверие на партньорите и на инвеститорите.
Колкото повече прозрачност и прогнозируемост в икономиката и институциите, колкото повече конкуренция и ефективна регулация, толкова по-добри цени и услуги за хората.

Призовавам за постигане на широко политическо съгласие за неотложни антикризисни действия и жизненоважни структурни реформи.

Готов съм на всичко, но срещу стабилност

Бойко Борисов, ГЕРБ

Няма да се впускам в анализ на миналото, защото то няма да ни донесе нищо в бъдещето. Времето и народът ни даде задача да потърсим не това, което ни разделя, а това, което ще ни обедини. Не е честно през няколко месеца да възлагаме на президента да прави правителство, а политическите партии да се радваме кой по-голяма конфронтация може да наложи.
След вчерашната ми среща с г-н Михаил Миков той публично каза, че дори БСП да получи мандат за съставяне на правителство, ще го върне. Чисто математически сметките не дават възможност да се състави правителство, освен в първия мандат. Да, хората ни поставиха на първо място, но така ни поставиха, че този мандат да бъде общ на целия парламент, и аз истински се надявам, че лидерите на другите партии го разбират.
Ако има избори през зимата, те може да ни подредят дори в по-лоша конфигурация. Затова считам, че всички трябва да положим огромна воля и усилия.

Има три варианта. Готов съм да нося пълната отговорност, готов съм на диалог в името на държавата. Ще поканя всички лидери на партии да вземем общо решение кой вариант на управление на страната да изберем. Ясно ми е, че това може да бъде пагубно за партията, но по-пагубно ще бъдеq ако не направим правителство и отидем на избори през януари. Това би било безотговорно. Надявам се да успеем с колегите реформатори. Патриотичният фронт също заяви подкрепа по дадена програма. С другите партии, с изключение на "Атака", намерихме много повече допирни точки, отколкото проблемни, ако речем да съставим правителство. Такова правителство съм готов да оглавя. То може да бъде с три подварианта за сроковете му. Първият - краткосрочен мандат и избори две в едно - парламентарни заедно с кметските догодина.

Това ще бъде нестабилно времево правителство, защото, докато сработи новата администрация - министри и зам.-министри, в тази тежка ситуация ще минат поне няколко месеца чисто технологично.

Вторият вариант е двугодишен мандат и избори "две в едно" - парламентарни заедно с президентските. И трети вариант - не говорим за срок, а каквото стане. Тогава аз ви гарантирам, че няма да съм човекът, който ще извади ГЕРБ от властта, за да отида като кандидат за президент.

Казвам го, за да паднат всички спекулации, че се готвя за президент. Ако политическите лидери участват в правителството, считам, че то ще бъде по-стабилно. Но понеже приемам, че мандатът ще бъде общ, не мога да поставям на никого това условие. Дали реформаторите ще участват и в какъв състав, си е тяхна работа, на патриотите - също. Има и друг вариант - готов съм да приема предложението на реформаторите и да не бъда премиер. При този вариант и аз дори не знам дали ще мога да контролирам министрите, които ще излъчим от ГЕРБ. Всичко зависи от нас. Готов съм на диалог в името на държавата. Готов съм на всеки един вариант, стига да гарантира стабилност. Искам да повторя, че президентските избори изобщо не влизат в моите планове и ви моля да не се спекулира с тях.

Оставаме социална алтернатива на десницата

Михаил Миков, "БСП - лява България"

Най-важната задача на всички нас ще бъде да положим добросъвестно усилия, за да преодолеем дефицитите на доверие в нашето общество и да върнем страната ни на пътя на модерния парламентаризъм и демокрация.
Днес изпитваме последиците на решенията от последните 25 години: Неолибералният преход и неговото наследство (неолиберализмът, който е пълно отрицание на социалната държава и затова няма как да е достатъчно справедлив). Отсъствието на приемственост по основни национални приоритети между различните правителства. Липсата на действия за реформи - повече се приказва, но никой не действа. Усещането за несправедливост, на която никое управление не пожела да се противопостави докрай. Усещането за корупция и липсата на виновни за нея.

Бидейки опозиция, една отговорна политическа сила може да допринесе много повече за възстановяването на доверието, ако възприеме своята роля и действа конструктивно. Необходимо е да се сложи край на деструкцията в политическия живот и възстановяване на доверието в държавата, институциите и многопартийната демокрация. Ще участваме и в решението на проблеми с национално значение - като казуса с КТБ, необходимостта от актуализация на бюджета и проблемите в сектора "Енергетика". Ние няма да отстъпим от червените линии от предизборната ни платформа. Ще бъдем представители на автентичното ляво и ще сме социална алтернатива на очертаващото се дясно управление. Наша цел е да продължим да надграждаме постигнатото в социалната сфера. Протестите, които текат в Европа от години, са по същество за запазване на социалната държава от ударите на неолиберализма. Така е и у нас осъзнато или неосъзнато. Макар социалната държава у нас през последните 25 години да остана на моменти без видими и ясни политически носители, нейната лява идея не бе унищожена и ние ще приемем "социалната държава" за своя основна идеология, за да бъде продължено нейното развитие, което пострада сериозно във времената на прехода.

Национал-популизмът е заплаха за демокрацията

Лютви Местан, ДПС

Ние сме призвани да прокараме пътя на една преуспяваща евроатлантическа България. 43-тият парламент идва в изключително кризисен момент. Ако използвам един физически термин - изправени сме пред едновременно резонансово трептене на няколко кризисни елемента - бюджетен дефицит, проблемът "КТБ", обърната пирамида на здравноосигурителната система, затлачени системи като здравеопазване и на този фон наблюдаваме социален популизъм, насаждащ нетърпимост към естествени пазарни механизми с претендиращи за власт политически носители. Не на последно място е едно явление, което чувствителните към заплахите за демокрацията български граждани усещат особено болезнено - национал-популизмът.

Управленският мандат, който се задава, е идеологически несъвместим. Как ще съвместите евроатлантизма с изрази като "Европа да си гледа работата", с искането да се преразгледа споразумението за натовските бази например? С търсенето на самоцелно аритметично мнозинство рискуваме да изгубим цивилизационната посока на България. Аритметичният сбор се превръща в сговор, ако не стъпва на ясна ценностна демократична основа. Дори и да се постигне мнозинство от 202 депутати, това все още не е основа за стабилно управление.

За нас е въпрос на политическа отговорност да подкрепим управление, без да участваме в него, ако трябва - кабинет с ясен евроатлантически профил. Защото знаем, че десноцентристко управление начело с ГЕРБ не е възможно да получи мнозинство без гласовете на ДПС. Но ние няма да подкрепим безпринципна антиевропейска, антинатовска коалиция. И за нас ще бъде чест да бъдем ясна, явна, но модерна опозиция на един подобен управленски формат.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай