Да спрем чужденците камикадзета по пътищата

 Да спрем чужденците камикадзета по пътищата | StandartNews.com

От Реформаторския блок внасят промени в Закона за движение по пътищата, които предвиждат сваляне на номерата на автомобили на чужди граждани, когато шофьорът е извършил тежко нарушение като превишаване на скоростта с 50 и повече км/ч. Идеята бе огласена на обществена дискусия в Сливница от Димитър Делчев, депутат от ДБГ, член на правната и вътрешна комисии в парламента. Събитието беше организирано от Делчев и Настимир Ананиев, председател на транспортната комисия в парламента, по повод оплаквания на жители на Драгоман, Сливница и Божурище за безразсъдно каране на преминаващи всяко лято гастарбайтери.

Свалянето на номерата на виновните шофьори ще даде бърз и сигурен ефект, казва Димитър Делчев

Идеята да се свалят номерата на чуждестранните шофьори у нас, ако са направили грубо нарушение не е толкова драстична, колкото звучи на пръв поглед. Подобна практика, доколкото знам, вече има в Македония и Гърция. Там тя е дала добри резултати в събираемостта на различни видове глоби, свързани с нарушения по пътищата.
Още по-важното е, че подобна мярка кара шофьорите чужденци да бъдат по-внимателни.
Въпросната санкция със сваляне на номерата ще засяга чуждестранните шофьори, които подлежат на глоба или санкции, причинили са катастрофи, или са превишили скоростта по пътищата на страната ни с над 50 км/ч.
Очакваме, че

така ще се подсигури събираемостта на глобите

В момента у нас като цяло тя е под 20 на сто. А за чуждестранните шофьори дори е под 10 на сто. С други думи 90% от наказаните чужденци минават гратис за нарушенията си у нас.

Затова мярката е единствено възможната - чрез свалянето на номерата да ги накараме да си плащат глобите. От друга страна, смятаме, че това ще има силно превантивен характер за следващите им преминавания по пътищата на България. Защото не можем да си затваряме повече очите, че чужденци избиват български граждани по пътищата. Достатъчно е да се погледне статистиката на КАТ, за да се види колко висок процент са пътно-транспортните произшествия по вина на чужди граждани.

Ако предложената промяна бъде приета, на практика полицаите ще могат да свалят номера, докато глобата не бъде платена. Парите няма да се дават на ръка на служителите на КАТ.

Плащането ще става по електронен път или чрез таблетите на пътните полицаи

или шофьорът ще бъде отвеждан до най-близкия банков клон, където да бъде направено плащането. Факт е, че докато е без номер чуждестранните шофьори няма да могат да пътуват никъде преди да платят.

Имаше гласове, че при евентуално обжалване, се нарушава процедурата. Но по-добре държавата да вземе парите и след това да ги върне, ако съдът прецени, че водачът е бил санкциониран неправилно или процесуално некоректно, отколкото да продължи порочната практика да не прибират глобите въобще.

Идеята за тази принуда ще бъде заложена като промяна в Закона за движение по пътищата. Не виждам причина правозащитните организации да вдигнат шум. Това е просто начин за затягане на мерките по прилагане на Закона за движение по пътищата. Другата мярка, която предвиждаме е
електронните фишове да отиват директно на граничите КПП-тата, за да не може да напусне страната. Смятаме, че това са прости и ефективни начини за налагането на превенция, резултатите от която ще станат видими вероятно едва на следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай