Четвъртък,

17 владици в битка за 3 престола

От: Failed to load user -
2898
17 владици в битка за 3 престола
A
A
A

Внезапната кончина на Варненския митрополит Кирил разбърка пасиансите за новите попълнения в Светия синод. В църковните среди вече се въртят актуализирани версии кой епископ в кой престол ще седне наесен. Лобитата започват да мерят сили, митрополити лансират протежетата си. Но едно е все по-ясно - че влиянието на Пловдивския митрополит Николай расте и трудно може да се прокара решение без одобрението му. Вчера Синодът определи Калиник Врачански временно да управлява овдовялата морска епархия до избора на нов титуляр. Преди 24 г. именно той е провеждал изборите за дядо Кирил във Варна. Сега ще организира вота и за наследника му. Калиник напоследък е в много добър синхрон с Николай Пловдивски.

Общо 17 са епископите, сред които може да се избират митрополити. 18-ият, Павел, отпада служебно, тъй като срещу него има насрочен църковен съд заради погазване на каноните. По процедура изборът на митрополит протича така: Синодът съставя листа с т. нар. достоизбираеми епископи - над 35 г. и служили над 10 г. От нея епархийските избиратели посочват двама, от които членовете на Светия синод с тайно гласуване се спират на един. Засега е ясно, че в Светия синод предстоят три нови попълнения - във Варна, в Европа и в Русе. До избори за престола в Берлин се стигна, след като на лятната си сесия Синодът прие оставката на титуляра Симеон, който е много болен и се оттегли в пансион в Аризона, САЩ. Край Дунав се налага вот, тъй като дядо Неофит стана патриарх и Софийски митрополит. Засега е ясно, че наесен първо ще се гласува за Варна, където най-късно до 9 октомври трябва да има нов митрополит. По устав епархия не може да е овдовяла повече от 3 месеца. За другите две катедри срокът е до 6 месеца и изборите могат да се проточат. Патриарх Неофит е силно привързан към Русенското си паство. И тъй като всички много харесват Негово светейшество, никой не прави на въпрос това защо не бърза да се разделя с Русе. Вотът за Европа ще е след варненския.

Доскоро почти сигурно бе, че митрополит на Запад ще е викарият на епархията епископ Антоний. Той от години се подготвя за издигане в служение, създал е добри контакти както в чужбина, така и в България. Близък е до Николай Пловдивски, чийто викарий бе преди да замине за Берлин. Враждата между Николай и Кирил не бе тайна за никого. И сега владиката под тепетата едва ли ще пропусне възможността да посочи титуляра на толкова важна и престижна катедра. Това прави почти сигурно, че Антоний ще се пробва за Варна - духовенството в епархията е на ниво, паството е добро. А и митрополията е важна и географски, и духовно за връзките с Руската църква. Дядо Николай поддържа добри отношения както с гърците, така и с Москва, където през 90-те е бил 2 г. на богословска специализация.

Конкурент на Антоний за морската столица вероятно ще е главният секретар на Светия синод Наум. Той отдавна чака митрополитска корона, беше близък до Кирил и за много духовници е естественият наследник на престола. Още повече, че е родом от епархията. Наум обаче не се ползва с благоразположението на повечето архиереи. А и не е блеснал с нищо. Много е възможно той да влезе в битка за второто място в листата за Варна с Главиницкия епископ Йоан, викарий на Кирил. Нагласите в епархията са, че покойният владика го е подготвял за свой приемник, ако той седне на патриаршеския трон.

Ако Антоний все пак не стане владика във Варна, той ще спечели битката за Европа, сигурни са в Синода. Но, ако епископът бъде пратен край морето, за престола в Европа вече се спряга Знеполският епископ Йоан. Той беше викарий на покойния патриарх Максим, а Неофит го остави на поста. В църковните среди обаче отдавна се говори, че за дядо Йоан се търси нова служба от типа "отстраняване чрез повишение", тъй като работата му в столицата не била на нужното ниво. Критиките към владиката са, че не може да овладее настроенията сред духовенството. Както и да организира работата така, че да привлече миряните. Затова и църквите в столиците са пълни само по големи празници, а градът е най-големият в България. Престолът в Берлин е много подходящ за подобна врътка, шушукат духовници. Като конкурент на Йоан вероятно ще бъде поставен епископ Константин, който също живее в София. Но е малко вероятно да стане митрополит. Още няма яснота дали вече има харесан епископ за викарий на патриарха. Но е сигурно, че ако Йоан се издигне, дядо Неофит ще посочи наследника му, който на практика ще му е дясна ръка.

Интересно ще е дали в предстоящите избори ще се завърти името на бившия предводител на разколниците Инокентий. Той бе приет обратно в БПЦ от покойния дядо Кирил, докато беше и.д. патриарх преди избора на Неофит. В момента епископ Инокентий е викарий на Старозагорския митрополит Галактион. Във висшия клир обаче се говори, че той е вариант след години да поеме Неврокопска епархия, където титулярът Натанаил още успешно управлява. В Благоевградско и Гоцеделчевско обаче много от духовниците са били дълги години в разкола, някои още са. И ако Инокентий ги оглави, това ще има положително въздействие върху църковния живот в епархията. Публична тайна е, че част от отчетата в района, известен с опърничавия характер на местните, дори не поменават Натанаил в литургиите си. Инокентий обаче ще трябва да се пребори с викария на Натанаил - епископ Серафим.

Сред останалите епископи има още няколко, подходящи за митрополити. Но по една или друга причина може и да не се издигнат. Такъв например е случаят с игумените на трите ставропигиални манастира (на пряко подчинение на Синода) - Рилски, Бачковски и Троянски. Архиереите едва ли ще преместят от Рилския епископ Евлогий, който много добре управлява обителта. Малко вероятно е също така митрополит да стане игуменът в Бачково Борис, който и без друго не е долюбван от владиците. Григорий пък от скоро управлява Троянската обител и още не му е дошло времето за ново послушание. Той пое манастира след скандала с игумена Теодосий, който много се компрометира като изгони инвалиди от обителта. Скандалът ще му коства и предстоящо издигане в църковната йерархия. Шефът на "Св. Александър Невски" Тихон също едва ли ще стане митрополит, въпреки че е добър управник. Преди години той като викарий в Европа целуна ръка на папата, което предизвика небивал скандал и коства за кратко поста на началника му митрополит Симеон. Проблемът е, че папата е католик и не може православен духовник да го признае по този начин. Мина време, скандалът поутихна, Симеон бе възстановен като митрополит, но Тихон бе върнат в София. А викарий в Берлин стана Антоний.

Много усърден духовник и предприемчив управленец е и викарият на Дометиан Видински - Сионий. Неприятен конфликт в миналото обаче го отстрани като ректор на Семинарията в София и поне засега ще му пречи да се издига.


Всички новини от категория БГ футбол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички