17 владици в битка за 3 престола

17 владици в битка за 3 престола | StandartNews.com

Внезапната кончина на Варненския митрополит Кирил разбърка пасиансите за новите попълнения в Светия синод. В църковните среди вече се въртят актуализирани версии кой епископ в кой престол ще седне наесен. Лобитата започват да мерят сили, митрополити лансират протежетата си. Но едно е все по-ясно - че влиянието на Пловдивския митрополит Николай расте и трудно може да се прокара решение без одобрението му. Вчера Синодът определи Калиник Врачански временно да управлява овдовялата морска епархия до избора на нов титуляр. Преди 24 г. именно той е провеждал изборите за дядо Кирил във Варна. Сега ще организира вота и за наследника му. Калиник напоследък е в много добър синхрон с Николай Пловдивски.

Общо 17 са епископите, сред които може да се избират митрополити. 18-ият, Павел, отпада служебно, тъй като срещу него има насрочен църковен съд заради погазване на каноните. По процедура изборът на митрополит протича така: Синодът съставя листа с т. нар. достоизбираеми епископи - над 35 г. и служили над 10 г. От нея епархийските избиратели посочват двама, от които членовете на Светия синод с тайно гласуване се спират на един. Засега е ясно, че в Светия синод предстоят три нови попълнения - във Варна, в Европа и в Русе. До избори за престола в Берлин се стигна, след като на лятната си сесия Синодът прие оставката на титуляра Симеон, който е много болен и се оттегли в пансион в Аризона, САЩ. Край Дунав се налага вот, тъй като дядо Неофит стана патриарх и Софийски митрополит. Засега е ясно, че наесен първо ще се гласува за Варна, където най-късно до 9 октомври трябва да има нов митрополит. По устав епархия не може да е овдовяла повече от 3 месеца. За другите две катедри срокът е до 6 месеца и изборите могат да се проточат. Патриарх Неофит е силно привързан към Русенското си паство. И тъй като всички много харесват Негово светейшество, никой не прави на въпрос това защо не бърза да се разделя с Русе. Вотът за Европа ще е след варненския.

Доскоро почти сигурно бе, че митрополит на Запад ще е викарият на епархията епископ Антоний. Той от години се подготвя за издигане в служение, създал е добри контакти както в чужбина, така и в България. Близък е до Николай Пловдивски, чийто викарий бе преди да замине за Берлин. Враждата между Николай и Кирил не бе тайна за никого. И сега владиката под тепетата едва ли ще пропусне възможността да посочи титуляра на толкова важна и престижна катедра. Това прави почти сигурно, че Антоний ще се пробва за Варна - духовенството в епархията е на ниво, паството е добро. А и митрополията е важна и географски, и духовно за връзките с Руската църква. Дядо Николай поддържа добри отношения както с гърците, така и с Москва, където през 90-те е бил 2 г. на богословска специализация.

Конкурент на Антоний за морската столица вероятно ще е главният секретар на Светия синод Наум. Той отдавна чака митрополитска корона, беше близък до Кирил и за много духовници е естественият наследник на престола. Още повече, че е родом от епархията. Наум обаче не се ползва с благоразположението на повечето архиереи. А и не е блеснал с нищо. Много е възможно той да влезе в битка за второто място в листата за Варна с Главиницкия епископ Йоан, викарий на Кирил. Нагласите в епархията са, че покойният владика го е подготвял за свой приемник, ако той седне на патриаршеския трон.

Ако Антоний все пак не стане владика във Варна, той ще спечели битката за Европа, сигурни са в Синода. Но, ако епископът бъде пратен край морето, за престола в Европа вече се спряга Знеполският епископ Йоан. Той беше викарий на покойния патриарх Максим, а Неофит го остави на поста. В църковните среди обаче отдавна се говори, че за дядо Йоан се търси нова служба от типа "отстраняване чрез повишение", тъй като работата му в столицата не била на нужното ниво. Критиките към владиката са, че не може да овладее настроенията сред духовенството. Както и да организира работата така, че да привлече миряните. Затова и църквите в столиците са пълни само по големи празници, а градът е най-големият в България. Престолът в Берлин е много подходящ за подобна врътка, шушукат духовници. Като конкурент на Йоан вероятно ще бъде поставен епископ Константин, който също живее в София. Но е малко вероятно да стане митрополит. Още няма яснота дали вече има харесан епископ за викарий на патриарха. Но е сигурно, че ако Йоан се издигне, дядо Неофит ще посочи наследника му, който на практика ще му е дясна ръка.

Интересно ще е дали в предстоящите избори ще се завърти името на бившия предводител на разколниците Инокентий. Той бе приет обратно в БПЦ от покойния дядо Кирил, докато беше и.д. патриарх преди избора на Неофит. В момента епископ Инокентий е викарий на Старозагорския митрополит Галактион. Във висшия клир обаче се говори, че той е вариант след години да поеме Неврокопска епархия, където титулярът Натанаил още успешно управлява. В Благоевградско и Гоцеделчевско обаче много от духовниците са били дълги години в разкола, някои още са. И ако Инокентий ги оглави, това ще има положително въздействие върху църковния живот в епархията. Публична тайна е, че част от отчетата в района, известен с опърничавия характер на местните, дори не поменават Натанаил в литургиите си. Инокентий обаче ще трябва да се пребори с викария на Натанаил - епископ Серафим.

Сред останалите епископи има още няколко, подходящи за митрополити. Но по една или друга причина може и да не се издигнат. Такъв например е случаят с игумените на трите ставропигиални манастира (на пряко подчинение на Синода) - Рилски, Бачковски и Троянски. Архиереите едва ли ще преместят от Рилския епископ Евлогий, който много добре управлява обителта. Малко вероятно е също така митрополит да стане игуменът в Бачково Борис, който и без друго не е долюбван от владиците. Григорий пък от скоро управлява Троянската обител и още не му е дошло времето за ново послушание. Той пое манастира след скандала с игумена Теодосий, който много се компрометира като изгони инвалиди от обителта. Скандалът ще му коства и предстоящо издигане в църковната йерархия. Шефът на "Св. Александър Невски" Тихон също едва ли ще стане митрополит, въпреки че е добър управник. Преди години той като викарий в Европа целуна ръка на папата, което предизвика небивал скандал и коства за кратко поста на началника му митрополит Симеон. Проблемът е, че папата е католик и не може православен духовник да го признае по този начин. Мина време, скандалът поутихна, Симеон бе възстановен като митрополит, но Тихон бе върнат в София. А викарий в Берлин стана Антоний.

Много усърден духовник и предприемчив управленец е и викарият на Дометиан Видински - Сионий. Неприятен конфликт в миналото обаче го отстрани като ректор на Семинарията в София и поне засега ще му пречи да се издига.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай