Понеделник,

Засега няма чума в ЮГП

От: Стандарт -
Засега няма чума в ЮГП
A
A
A

Засега няма констатирани огнища на африканска чума на територията на Югозападното горско предприятие, както и в населените места в петте области, които са в неговия обхват. Мерките за недопускане на вируса обаче започват още днес. В държавните горски стопанства и в ловните полета ще се извърши биотретиране и пръскане. Създава се организация за обстрел на диви прасета от служителите в горите и от ловните дружинки. Около 30% се очаква да достигне отстрелът на диви прасета в 40-те горски стопанства към Югозападното горско предприятие.

Заедно с кметовете на планинските общини ще бъдат определени и терени, на които ще се оставят за съхранение евентуално заразените животни, преди да бъдат транспортирани към екарисажите.

Директорът на държавното предприятие Дамян Дамянов коментира: „Имаме няколко магистрали, имаме шест гранични пункта, така че рискът във всеки един момент да възникне огнище съществува.“ Днес той свика в Благоевград работно съвещание на ръководителите на 40-те държавни горски стопанства във връзка със създаването на организация за намаляване популацията на дивите свине и справянето с разпространение на африканската чума. Беше планирано обсъждане и набелязване на мерки за биосигурност при транспортиране, вземане на проби и съхранение на отстреляните диви свине и хищници.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички