Засадиха фиданки в Етрополе по инициатива на ГЕОТЕХМИН

Участваха и около 30 ученици от ОУ „Хр.Ботев“ и СУ „Христо Ясенов“, а също и деца от детска ясла „Патиланци“.

Засадиха фиданки в Етрополе по инициатива на ГЕОТЕХМИН | StandartNews.com

ФОТО: Д-р инж. Иван Вутов – заместник-управител на Геотехмин и Росица Христова – заместник-кмет на Етрополе дадоха старт на инициативата

В град Етрополе, благоустроен и зелен град с основен поминък рудодобив, 150 граждани засадиха над 120 плодни идекоративни дървета на 21 октомври. Сред тях бяха и около 30 ученици от ОУ „Хр.Ботев“ и СУ „Христо Ясенов“, а също идеца от детска ясла „Патиланци“.

Инициативата за засаждането на дървета е „Нашето зелено утре“, част отБлаготворителна програма „Българските добродетели“ на Група ГЕОТЕХМИН.

В засаждането на фиданкитесе включиха председателят на ОбС -Етрополе Марин Маринов, зам.- кметът Росица Христова, д-р инж. Иван Вутов,зам.-управител на Геотехмин, Доминик Хамерс, изпълнителен директор на дружеството, ръководството на най-големия работодател в общината Елаците-Мед АД, общински съветници ислужители, директори и учители.

Служители от Геострой облагородяват кв. 20 „Манастирска“

Осемдесет плодни дръвчета – ябълки,сливи, круши, череши, джанка и 48 декоративни - туя смарагд, ясен, явор и др., ще растат на централния градски площад, Мемориалния парк и парк „Езерото“, на детски площадки и в междублоково пространство, при Спортна зала „Стоян Николов“ и още осем места в града.

За част от тях ще се грижат учениците, които се включиха винициативата. Инж. Цветомир Симеонов от направление „Общински гори“, Венета Златева, еколог в община Етрополе и учители обясниха на учениците как да засаждат и полагат грижи за фиданките.

В акцията се включиха и деца от детска ясла „Патиланци“, които засадиха пет плодни дръвчета заедно с директорката.

Екип от Геотрейдинг се включи в засаждането на фиданки в кв. 20 „Манастирска“

„Нашето зелено утре“ е дългосрочен проект за увеличаване на биоразнообразието в общините, в които дружества от Група ГЕОТЕХМИН развиват дейност. Началото на програмата епоставено през 2011 г. по инициатива на управителя на Геотехмин проф. дтн инж.Цоло Вутов.

Тогава в Етрополе служители от дружествата, отново заедно с учениции, представители на общината, участват в залесителни дейности на горски видове върху опожарени терени в района на река Черни Вит в землището на града.

Инициативата продължава през следващите три години и в други общини от Софийска област, а от 2020 г., с дарения на четири компании – Геотехмин,Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг и труда на техни служители, се озеленява градска среда в 7 общини. Специалисти от общините определят площите и подходящите видове за озеленяване,съобразно климата, почвите исъществуващата растителност.

Тази есен „Нашето зелено утре“ ще продължи с озеленяване в община Златица, Челопеч и Пирдоп.

За ГЕОТЕХМИН

ГЕОТЕХМИН е една от водещите бизнес групи в икономиката на България, със съществен принос за динамичното и устойчиво развитие на страната. Историята ѝ започва в края на 1990 г. с основаването на частна фирма за проектиране и консултации в областта на миннодобивната промишленост. През годините дружеството се разраства и започва да развива дейности в нови бизнес направления.

Днес група ГЕОТЕХМИН заема лидерска позиция в минната индустрия и строителството. Дружествата от групата имат богат опит и експертиза в сферата на проучването, добива и първичната преработка на полезни изкопаеми. Група ГЕОТЕХМИН развива успешна дейност по открит добив в рудник “Елаците“ и обогатяване на медно-порфирни златосъдържащи руди. Компаниите работят също в следните области: управление на недвижими имоти и инвестиционни проекти, търговия, енергия и околна среда, селско стопанство и услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай