Вторник,

"Възхвала за Стара Загора" събира хиляди потомци

От: Матей Бонев -
"Възхвала за Стара Загора" събира хиляди потомци
A
A
A


   "Възхвала за Стара Загора“ - така се нарича емоционалния спектакъл, с който тази вечер ще бъде отбелязана героичната битка за града-герой по време   Руско-турската война. Преди 142 години на хълма Чадър могила шепата български опълченци и руски воини водят неравна битка с многоброен труски аскер. Принудени са да изоставят Стара Загора и да отстъптят към Казанлък и Шипка. Ордите на Сюлейман паша превръщат в пепелище града и подглагат на безмилостно изтребление мирните старозагорци. Избити и изклани са около 14 500 души - деца, жени, мъже. Десетки хиляди са отвлече в робство.
  Тази вечер хиляди старозагорци отново ще се съберат на мемориалния комплеекс „Бранителите на Стара Загора“, за да отдадат почит към свидните жертви, дали живота си в защита на града. "Акцентът в паметната вечер „Възхвала за Стара Загора" пада върху военните ритуали “, посочват неговите автори. В тържествената церемония-спектакъл „Искри“ ще участва представителен оркестър на Въоръжените сили към националната гвардейска част. Ще се включи и военният оркестър на Старозагорската втора механизирана бригада. "Спектакълът „Искри“ е вълнуващо и неповторимо съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България", поясняват неговите автори.
  В празничиня концерт  ще участват солистката на Военния ансамбъла Гуна Иванова и двете и внучки. След спектакъла тържествена заря ще озари небето над Стара Загора. 
"Това е третият спектакъл, посветен на паметна годишнина от историята на Стара Загора", припомнят домакините. Първите два събраха под гранитния обелиск на Самарското занаме многолюдна публика - по над 30 000 зрители.
 

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички