Вторник,

Водопровод разкри антично селище

От: СТАНДАРТ -
453
Водопровод разкри антично селище
A
A
A

Антично селище от II и IV век неочаквано излезе на бял свят при прокарването на водопровод в община Рила. На новите археологически находки се натъкнали работниците на обекта, съобщи бТВ.

Преди седмица при изкопни работи за колектор, който да свърже община Рила с пречиствателната станция в Кочериново, те открили руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

„Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда, което е показателно за района, защото тук местността се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби. Не са правени археологически проучвания“, разказа пред бТВ археологът Антонио Траянов.

„Позволих си да очертая елементи от сградата, за да може да се види, че е значимо. Различават се три строителни периода: от II век „опус микстум“ така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция“, обясни Траянов.

„Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа“, каза още археологът и показва монета от IV век, която е открита в тухлен зид от същия период. „Сведения за селище в този район дават още основоположниците на българската археология – братята Шкорпил и Константин Иречек“, поясни Траянов.

Кметът на общината Георги Кабзималски съобщи,, че както изисква законът е пуснал сигнал до министерството на културата и чака компетентните институции да се свържат с екипа му. Обърнал се е и към Историческия музей в Кюстендил. Кметът се надява очакванията на археолозите за разкриване на голямо антично селище да се потвърдят.

 


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички