Водопровод разкри антично селище

Археолозите очакват големи находки

Водопровод разкри антично селище | StandartNews.com

Антично селище от II и IV век неочаквано излезе на бял свят при прокарването на водопровод в община Рила. На новите археологически находки се натъкнали работниците на обекта, съобщи бТВ.

Преди седмица при изкопни работи за колектор, който да свърже община Рила с пречиствателната станция в Кочериново, те открили руини, които археолозите тепърва ще датират и проучват.

„Попаднахме на основи на антична и късноантична сграда, което е показателно за района, защото тук местността се казва Сарай. Предполага се, че в тази местност има селище, което е с по-големи мащаби. Не са правени археологически проучвания“, разказа пред бТВ археологът Антонио Траянов.

„Позволих си да очертая елементи от сградата, за да може да се види, че е значимо. Различават се три строителни периода: от II век „опус микстум“ така наречената стена, която е смесена техника от тухли и от камък, от IV век и има по-късно зазиждане само с каменни елементи, в които са подпъхнати части от покривната конструкция“, обясни Траянов.

„Керамиката е с много добро качество, което говори за добра школа“, каза още археологът и показва монета от IV век, която е открита в тухлен зид от същия период. „Сведения за селище в този район дават още основоположниците на българската археология – братята Шкорпил и Константин Иречек“, поясни Траянов.

Кметът на общината Георги Кабзималски съобщи,, че както изисква законът е пуснал сигнал до министерството на културата и чака компетентните институции да се свържат с екипа му. Обърнал се е и към Историческия музей в Кюстендил. Кметът се надява очакванията на археолозите за разкриване на голямо антично селище да се потвърдят.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай