Внучка на император Карл I представя творби в Бургас

Петима артисти отварят пространствата на новия Център за съвременно изкуство и библиотека

Внучка на император Карл I представя творби в Бургас | StandartNews.com

Международно известната скулпторка Габриела фон Хабсбург, графикът Людмил Георгиев, артистът и куратор Ив Тошайн, американският художник Брайън Дейли и пърформанс артистът Тим Парчиков си дават среща в Бургас, за да отворят необятните простори на изкуството в пространствата на новия Център за съвременно изкуство и библиотека.

Иновативният проект “So Close and So Far Away” ще предложи интересни изживявания на ценителите на изкуството от 6-ти август от 19:00 часа.

В интересната експозицията са включени творби на петима артисти, които никога не са се срещали, защото обстоятелствата са предопределили всеки от тях да живее в различни точки на планетата.

Публиката ще може да се срещне с творби на международно известната скулпторка Габриела фон Хабсбург, внучка на последният австрийски император Карл I. Изложбата включва и произведения на българския график Людмил Георгиев с творби от последната му самостоятелна изложба „Вместо автопортрет”.

Зрителите ще видят социалните търсения на американския художник Брайън Дейли чрез неговия мултимедиен проект „WORDS“(„Думи“), с който той се фокусира върху нашите вярвания и смисъла на думите, които употребяваме в общуването си със света около нас.

На покрива на библиотеката ще бъде ситуирана внушителната пластика “Котва” на артиста Ив Тошайн. Ще бъде представен и видео пърформънс на Тим Парчиков с акцент върху фотографията, експерименталните медии и видео изкуството.

Събитието се реализира от “Арт Ейджънси” с партньорството на Община Бургас. Куратор е Стефан Стоянов, а арт мениджъри - Румина Георгиева и Вяра Качулкова.

ГАБРИЕЛА ФОН ХАБСБУРГ е родена в Люксембург през 1956 г. Преди да се насочи към изкуството, учи психология в Мюнхенския университет, а след това продължава обучението си в Академията за изящни изкуства в Мюнхен. По професия е скулптор и професор по изкуство, а от 2010 г. до 2013 г. работи като посланик на Грузия в Германия. Габриела създава предимно нефигурални скулптури от неръждаема стомана, както и литографии. Скулптурите са предназначени да бъдат докосвани, премествани и изживявани, като целта не е просто да заемат дадено пространство, а да с

iъздават ново.

ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден 1962 година. Участва в множество национални и регионални графични изложби. Освен това негови творби са селектирани за редица международни изложби в Италия, Германия, Австрия, Полша, Сърбия, Македония и Япония. Людмил Георгиев има индивидуални изложби в Париж, Белград, Берлин, Франкфурт и други градове в България и чужбина.

БРАЯН ДЕЙЛИ е роден през 1951 г. в Калифорния. В кариерата си Брайън има множество самостоятелни изложби във Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, както и в България и в други страни. Неговото видео “Jikai” посветено на японския режисьор Акира Куросава, е прожектирано на екраните на Times Square, Ню Йорк, а през последните години той създава и серии от фотографии, една от които е “България в цветове”.

ИВ ТОШАЙН е артист, куратор и женски активист, родена през 1980 година в България, но понастоящем живее и твори във Виена. След като прекарва част от детството си в Ирак и Либия, и учи в Националната художествена академия в София, решава да се премести в Западна Европа, където продължава артистичната си подготовка. Ив учи в Академията за изящни изкуства в Милано, Италия и завършва обучението си в Академията за изящни изкуства във Виена, Австрия. В кариерата си Ив има множество самостоятелни и групови изложби из целия свят,

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай