Вторник,

Внучка на император Карл I представя творби в Бургас

От: редактори -
286
Внучка на император Карл I представя творби в Бургас
A
A
A

Международно известната скулпторка Габриела фон Хабсбург, графикът Людмил Георгиев, артистът и куратор Ив Тошайн, американският художник Брайън Дейли и пърформанс артистът Тим Парчиков си дават среща в Бургас, за да отворят необятните простори на изкуството в пространствата на новия Център за съвременно изкуство и библиотека.

Иновативният проект “So Close and So Far Away” ще предложи интересни изживявания на ценителите на изкуството от 6-ти август от 19:00 часа.

В интересната експозицията са включени творби на петима артисти, които никога не са се срещали, защото обстоятелствата са предопределили всеки от тях да живее в различни точки на планетата.

Публиката ще може да се срещне с творби на международно известната скулпторка Габриела фон Хабсбург, внучка на последният австрийски император Карл I. Изложбата включва и произведения на българския график Людмил Георгиев с творби от последната му самостоятелна изложба „Вместо автопортрет”.

Зрителите ще видят социалните търсения на американския художник Брайън Дейли чрез неговия мултимедиен проект „WORDS“(„Думи“), с който той се фокусира върху нашите вярвания и смисъла на думите, които употребяваме в общуването си със света около нас.

На покрива на библиотеката ще бъде ситуирана внушителната пластика “Котва” на артиста Ив Тошайн. Ще бъде представен и видео пърформънс на Тим Парчиков с акцент върху фотографията, експерименталните медии и видео изкуството.

Събитието се реализира от “Арт Ейджънси” с партньорството на Община Бургас. Куратор е Стефан Стоянов, а арт мениджъри - Румина Георгиева и Вяра Качулкова.

ГАБРИЕЛА ФОН ХАБСБУРГ е родена в Люксембург през 1956 г. Преди да се насочи към изкуството, учи психология в Мюнхенския университет, а след това продължава обучението си в Академията за изящни изкуства в Мюнхен. По професия е скулптор и професор по изкуство, а от 2010 г. до 2013 г. работи като посланик на Грузия в Германия. Габриела създава предимно нефигурални скулптури от неръждаема стомана, както и литографии. Скулптурите са предназначени да бъдат докосвани, премествани и изживявани, като целта не е просто да заемат дадено пространство, а да с

iъздават ново.

ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ е роден 1962 година. Участва в множество национални и регионални графични изложби. Освен това негови творби са селектирани за редица международни изложби в Италия, Германия, Австрия, Полша, Сърбия, Македония и Япония. Людмил Георгиев има индивидуални изложби в Париж, Белград, Берлин, Франкфурт и други градове в България и чужбина.

БРАЯН ДЕЙЛИ е роден през 1951 г. в Калифорния. В кариерата си Брайън има множество самостоятелни изложби във Вашингтон, Чикаго, Ню Йорк, както и в България и в други страни. Неговото видео “Jikai” посветено на японския режисьор Акира Куросава, е прожектирано на екраните на Times Square, Ню Йорк, а през последните години той създава и серии от фотографии, една от които е “България в цветове”.

ИВ ТОШАЙН е артист, куратор и женски активист, родена през 1980 година в България, но понастоящем живее и твори във Виена. След като прекарва част от детството си в Ирак и Либия, и учи в Националната художествена академия в София, решава да се премести в Западна Европа, където продължава артистичната си подготовка. Ив учи в Академията за изящни изкуства в Милано, Италия и завършва обучението си в Академията за изящни изкуства във Виена, Австрия. В кариерата си Ив има множество самостоятелни и групови изложби из целия свят,


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички