Събота,

200 уникални старинни монети показват в Стара Загора

От: Стандарт -
123
200 уникални старинни монети показват в Стара Загора
A
A
A

Изложбата „Нумизматичен салон ‘2020“ бе открита снощи в малката изложбена зала на Регионалния исторически музей в Стара Загора. "Днес ще имате възможност да видите уникални монетни съкровища, които музеят притежава. Надявам се, че с тази изложба ще открием един нов сезон, с който посетителите на музея и гостите на града ще могат да се запознаят с богатството, което музеят притежава", се обърна към присъстващите Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей Стара Загора.

Куратор на изложбата на деветия Нумизматичен салон е д-р Мариана Минкова, завеждащ отдел „Нумизматика“ в РИМ-Стара Загора. Тя разказа, че експозицията представя общо над 200 тематично подбрани монети от периода 6-1 в. пр. Хр. Освен единични екземпляри от тракийски, гръцки, македонски, римски републикански монети посетителите ще могат да се насладят и части от монетни съкровища от землищата на селата Ново село, Горно Ново село, община Братя Даскалови, Зимница, община Мъглиж и Преславен, община Стара Загора.

„ Музеят придоби 11 монети на драхми от град Парион, чийто символ е била Горгоната Медуза. Приема се, че тя е била защитничка, пазителка на града и вкаменявала лошите хора“, обясни Минкова. Тя допълни, че идеята и била символично Горгоната Медуза да пази Стара Загора от болести и пандемията, поради това именно тя е емблема на тазгодишната изложба. Най-старата монета, която може да бъде видяна, е драхма от Тасос, датираната от 6-5 в. пр. Хр.

Сред присъстващите на откриването на изложбата беше зам.-кметът на Община Стара Загора Милена Желева. Тя пожела едно много интересно, атрактивно и успешно археологическо лято, като обеща Община Стара Загора да продължи да подкрепя инициативите на музея.Гости на събитието бяха още зам.-областните управители Петя Чакърова, Димитър Драчев и Красимир Червилов, началникът на отдел „Култура“ Диана Атанасова и граждани.


Всички новини от категория Регионални.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията